Totuși, economistul a subliniat că România are o mare șansă, respectiv să devină un mare exportator de produse alimentare.

„Avem o mare șansă. Marea șansă nu cred că este aceea de a ne chinui facem prin offset avioane F16 undeva pe la Craiova sau prin altă parte. Marea șansă a României este să devină un mare exportator de produse alimentare”, a transmis economistul Mircea Coşea în cadrul unui eveniment.

„România este o țară care se clasează pe primele locuri în Europa și pe primele 10 în lume ca potențial agricol. Deci poate deveni un mare jucător în condițiile crizei care vine, cu o condiție: să se schimbe mentalitatea guvernamentală,” a mai spus Coșea.

Resursele alimentare coboară sub linia roșie a cererii

De asemenea, acesta a explicat că resursele alimentare au ajuns la stadiul „în care coboară sub linia roșie a cererii de resurse alimentare”.

„Ea e semnalată din 2019. De ce? Pentru că resursele alimentare au ajuns la stadiul în care coboară sub linia roșie a cererii de resurse alimentare. Populația crește mult, dar crește și calitatea consumului. Ca să vorbim în termeni grobieni, populația africană mănâncă mai multă carne, mai multă cafea, ciocolată. Asta se întâmplă peste tot. Nu mai vorbesc despre consumul schimbat calitativ al Chinei. Toate astea fac să apară criza alimentară”, a completat economistul.

România se confruntă cu incapacitatea de a oferi mărfuri al nivelul cererii

Potrivit informațiilor transmise de Mircea Coşea, țara noastră se confruntă cu „un deficit comercial enorm”, adică „incapacitatea României de a oferi mărfuri al nivelul cererii”.

„Avem un deficit comercial enorm. Adică e incapacitatea României de a oferi mărfuri al nivelul cererii. Importăm enorm, importăm lucruri care nu sunt de mare tehnicitate. Sunt lucruri care țin de consumul zilnic, curent, al populației. (…) Creșterea economică a României contribuie la creșterea economică a Poloniei, Ungariei sau altora de la care importăm cartofi, pătrunjel sau alte lucruri”, a conchis Mircea Coșea.

În toamnă și iarnă va fi și mai greu

Profesorul Mircea Coșea a apreciat că scumpirile din prima parte a anului 2022 au fost abia începutul.

„Lucrurile sunt dificile pentru România. Așa cum bine știm, când prețul brut al petrolului crește, și prețul la pompă crește. Dar dacă prețul la brut scade, nu scade și la pompă.

Românul a început să se bucure de răul cel mai mic. Protecția Consumatorului și ASF nu reacționează, statul nu face nimic pentru că la fiecare litru de benzină câștigă”, a spus acesta.

Mircea Coșea a apreciat că urmează o perioadă dificilă în vară, când va exista o criză de lichiditate în rândul populației, ceea ce înseamnă o scădere a economiei.

„În toamnă și iarnă va fi și mai greu, pentru că vor crește prețurile, în special la energie”, a declarat fostul ministru al Economiei.