România se află pe locul 3 în Europa la prețul energiei, potrivit unui comunicat transmis de Asociația Prosumatorilor (APCE). Cum am ajuns aici?  Nu ne-a fost foarte greu… Tot ce vedem că s-a întâmplat în economie — devalizarea bugetului național și huzurul pe bani publici — îl întâlnim multiplicat în producția de energie electrica din România.

Asociația Prosumatorilor a lansat un avertisment cu privire la prețul energiei

Asociația Prosumatorilor (A.P.C.E.) a atras atenția și în trecut că România nu produce suficientă energie și ceea ce produce este nejustificat de scumpă, fie prin hidrocentrale, Nuclearelectrica, fie prin centralele pe combustibili fosili.

Un singur exemplu: Hidroelectrica produce de 3-4 ori mai scump decât omologii săi din Canada… cu un salariu mediu net de „numai” 17.500 lei. La acesta se adaugă beneficii sindicale, alte avantaje și sporuri salariale.

Prețul energiei cu livrare bandă (livrare la aceeași putere, 24/7) a fost, în România, de 148,3 euro/MWh, adică cu aproape 50% mai mare decât media UE și al treilea cel mai mare dintre toate piețele europene.

Prețul mare al energiei electrice din România, coroborat cu huzurul și cheltuielile enorme din sectorul energetic, lipsa de decizie politică și inactivitatea ANRE, sunt ingredientele perfecte pentru „furtuna perfectă”: prețul energiei poate să urce oricât!

panouri fotovoltaice
SURSA FOTO: Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.)

Când ANRE reglementează câte ceva… trebuie să fim reticenți și circumspecți

De curând, ANRE a emis un ordin privind exceptarea de la plata tarifelor reglementate aplicate energiei electrice stocate și ulterior reintrodusă în rețea.

Până aici, totul este în regulă, numai că… acest ordin deschide posibilitatea ca furnizorii de energie, care s-au transformat din comercianți în producători (achiziționând TOATE parcurile fotovoltaice disponibile din România), să-și monteze stocare, urmând ca energia obținută GRATIS de la soare, în timpul zilei, să ne fie vândută scump tuturor consumatorilor captivi din România.

Situația actuală stă cam așa:

Companie Capacitate PV instalată
PPC Renewables >125 MW (7 parcuri) + Berceni 9,8 MW + Colibași 7 MW
Enel Green Power ~100 MW (inclusiv Călugăreni 63 MW)
Electrica ~134,5 MW (proiecte Bihor 1 & Satu Mare 3)
Premier Energy 18,26 MW + >28 MW pe acoperișuri + 86 MW achiziționați

Toți acești furnizori-producători primesc o „gură de oxigen” prin acest ordin ANRE, pe care A.P.C.E. îl dorea adaptat și pentru prosumatori, și pentru viitoarele comunități de energie din România. Atat s-a putut…

Cu o energie produsă mai scump decât în Vestul Europei, cu furnizori transformați în producători și, mai nou, în „stocatori” de energie ieftină și cu o autoritate națională ANRE care s-a îndepărtat mult de obiectivele pentru care a fost creată, România se îndreaptă spre un fel de „El Dorado” energetic, unde populația și firmele vor plăti o energie tot mai scumpă.

Instalarea propriului sistem de producere a energiei fotovoltaice, singura soluție reală

Singura soluție reală pentru reducerea facturilor la energie rămâne „prosumatorismul”, adică instalarea propriului sistem de producere a energiei fotovoltaice.

Programele „Casa Verde”, destinate sprijinirii populației, vor dispărea treptat, întrucât atât guvernanții, cât și producătorii, furnizorii șau distribuitorii au realizat că, prin acordarea de ajutoare de stat în acest domeniu, își afectează propriile interese economice și riscă să-și „saboteze” propriul model de business sau de taxare.

Tot sistemul energetic trebuie reformat din temelii. Numai că interesele financiare sunt atât de mari, încât nu se vrea și, chiar dacă s-ar dori, nu are cine s-o facă.