România, pe locul 2.

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,6% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,1%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare şi de combustibili au crescut fiecare cu 2,9%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 1%. 

Cele mai mari creşteri au fost raportate în Luxemburg (12,6%), România (11,7%) şi Polonia (10,8%), singurele scăderi fiind înregistrate în Franţa (minus 1,5%) şi Danemarca (minus 0,8%). 

În august, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în UE şi în zona euro, după ce în iulie s-a înregistrat o creştere de 0,3% în zona euro şi de 0,5% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările produse non-alimentare şi vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut fiecare cu 0,2%, în timp ce vânzările de combustibili s-au majorat cu 0,2%. 

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Luxemburg (3,6%), Irlanda (1,5%) şi Slovacia (1%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia, Polonia şi Finlanda (toate cu minus 0,6%). 

În România, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,2% în august, faţă de un declin de 0,4% în iulie. 

AGERPRES