Într-o postare pe pagina personală de Facebook, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, reconfirmă intenția Alianței militare Nord-Atlantice de a-și consolida prezența pe flancul estic și în România, în special.

Acesta susține că Marea Neagră are o importanță strategică vitală pentru NATO, iar România este de asemenea ”o ancoră esențială în regiune”.  El a mai adăugat că NATO va continua să apere România, dar și alte țări membre.

„Alături de Secretarul General Jens Stoltenberg, am reprezentat Alianța în vizită la baza militară Mihail Kogălniceanu. Marea Neagră are o importanță strategică vitală pentru NATO, iar România reprezintă o ancoră esențială în regiune și pe întreg flancul estic. Salut prezența militarilor SUA și din alte state aliate în România.

Vom continua să întărim postura de Apărare și Descurajare a NATO în România, în regiune și pe întreg teritoriul aliat”, scris Geoană pe pagina sa de Facebook în ziua vizitei la baza Mihail Kogălniceanu.

La rândul său, cu ocazia vizitei efectuate alături de președintele Klaus Iohannis la baza militară Mihail Kogălniceanu, secretarul General NATO, Jens Stoltenberg a transmis și el un mesaj către Rusia. 

Mesajul NATO către Rusia

„NATO în acțiune. America de Nord și Europa, împreună umăr la umăr, gata să protejeze România și ceilalți aliați NATO”, a spus acesta.

Totodată, el a mai adăugat că NATO are rolul de a descuraja agresiunea și de a păstra pacea.

„NATO este o alianță unită pentru a descuraja agresiunea și pentru a păstra pacea. De-a lungul flancului estic, de la Marea Neagră până la statele baltice, aliații NATO au trimis forțe suplimentare și echipamente. Acesta e un răspuns defensiv necesar la masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina (…) Rămânem pregătiți pentru o soluție politică. În același timp, suntem puternici, vigilenți și uniți. Și asta este exact ce traduce prezența voastră aici”, a indicat Stoltenberg.

De menționat este faptul că, potrivi datelor făcute publice până acum, prezența militară americană în România ar urma să ajungă la aproximativ 2.000 de soldați, cu ultima suplimentare de 1.000 de combatanți decisă de Washington.

Secretarul general al NATO susține că trupele sunt pregătite să acționeze rapd, oricând va fi nevoie.

„Vom continua să susținem flancul de Est, vom trimite mai multe avioane, nave și trupe. Suntem pregătiți să acționăm rapid dacă este nevoie. SUA au anunțat că vor aloca 8.500 de trupe de răspuns la forța NATO care pot ajunge foarte rapid aici.

Luăm în calcul dacă ar trebui să ne ajustăm prezența pe termen lung pe flancul estic”, a mai spus secretarul general al NATO, indicând că o decizie în acest sens va fi luată în primăvară.