Republica Chineză, Taiwan, Republica China sau China Taipei sunt denumirile folosite pentru a descrie ţara insulară din Extremul Orient. 

Taiwan este o ţară recunoscută doar de 20 de state printre care Vatican, o parte din statele Americii Centrale şi altele. Este alcătuită din 2 insule principale: Taiwan şi Penghu şi se află la doar 160 km depărtare de Republica Populară Chineză. După cel de al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii au sprijinit economia taiwaneză.

 În anul 1954, Taiwanul a semnat un tratat de apărare reciprocă cu SUA şi a primit un ajutor american pe o perioadă de aproape trei decenii, în care a cunoscut o dezvoltare economică spectaculoasă, „Miracolul Taiwanez”.

Printre cele mai cunoscute companii din Taiwan sunt: Pegatron, companie care produce electronice (plăci de bază, plăci grafice, laptop-uri, smartphone-uri console de jocuri, set top box-uri, modem-uri) cu afaceri de 1,2 trilioane de dolari,  Foxconn (produce toate produsele Apple), Quanta Computer, cel mai mare producător de laptopuri din lume, D-Link, Acer, Adata, Asus, AOC, BenQ, Gigabyte, HTC, Mustek, QNAP, Realtek.

Taiwan este una dintre puţinele ţări din lume care oferă Wi-Fi gratis în toate locurile publice. De asemenea, toţi cetăţenii beneficiază de cea mai bună îngrijire medicală, sistemul sanitar de aici fiind considerat unul dintre cele mai bune din lume.

Românii au drept de şedere fără viză în Taiwan timp de 90 de zile din 2011. Poziţia oficială a României este de recunoaştere a unei singure Chine, Taiwan-ul fiind considerat, în continuare, parte inseparabilă a teritoriului chinez.