România, marginalizată pe termen lung în UE? Am putea fi supuși unor obligații umilitoare

Ovidiu Nahoi a spus că nu este exclus ca rămânerea în urmă în procesul de vaccinare anti-COVID să se traducă în măsuri restrictive, care să ne amintească de perioada de dinainte de anul 2002, când, pentru o vizită în occident, românii erau nevoiți să recurgă la numeroase formalități care necesitau mult timp și erau umilitoare.

„Cel care mi-a atras atenția asupra acestui risc este Dan Luca, vicepreședinte al rețelei Euractiv”, a spus Ovidiu Nahoi la Radio France Internațional. Dan Luca este un expert în probleme europene foarte bine conectat la dezbaterile din Bruxelles. Acesta a fost invitat în emisiunea Decriptaj, difuzată joi seara de la ora 19.15.

Ursula von der Leyen deja a spus că vom ajuta și alte regiuni, din Africa. Deci noi riscăm să intrăm în zona țărilor africane, nici măcar la o periferie europeană. Și dacă vom fi marcați de la 1 ianuarie cu o bulină roșie, pentru 12 luni, ca țară care nu a atins 40% vaccinare, vor fi implicații.Dânsa a spus: Să nu avem o pandemie a nevaccinaților! Trebuie să știm că se va întâmpla ceva pe segmentul acesta și până la sfârșitul anului. Și nu vrem să ajungem la acele vize pe care le-am avut înainte de 2002 – chiar dacă ești vaccinat, pentru că vii din România trebuie să completezi tot felul de formulare birocratice sau chiar mai mult. Trebuie să privim cu toată seriozitatea acest aspect, pentru că la Bruxelles se pune un foarte mare accent pe acest dosar al vaccinării”, a declarat Dan Luca.

Ursula von der Leyen vrea să întărească autonomia UE

Amintim că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a prezentat, miercuri 15 septembrie, proiectele prioritare, cerând să se întărească autonomia industrială a Uniunii Europene (UE), accelerând construcţia unei „Uniuni a apărării”, arată Le Monde.

În timp ce retragerea haotică din Afganistan a armatei americane a relansat reflecţia asupra autonomiei militare a celor 27, „de o Uniune a apărării avem nevoie”, a susţinut dna von der Leyen în faţa eurodeputaților reuniţi la Strasbourg.

„A venit vremea pentru UE să treacă la viteza superioară” pentru a se „apăra contra atacurilor cibernetice, a acţiona acolo unde NATO şi ONU nu sunt prezente şi să gestioneze crizele la timp”, a pledat şefa executivului european cu ocazia celui de-al doilea discurs al său despre starea Uniunii