După ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că în cazul nu reducem cheltuielile bugetare, vom avea nevoie de încă un acord cu Fondul Monetar Internaţional, s-au vehiculat tot felul de zvonuri privind eventualitatea unui nou împrumut.

Băsescu a spus că România are nevoie de bani şi că, în lipsa unor măsuri de austeritate consistente, un nou împrumut de la FMI ar trebui contractat la începutul acestui an.

Mai multă nevoie de bani pe lângă actualul acord

Mai mult, Preşedintele Traian Băsescu a declarat că pentru a avea în acest an un deficit bugetar de 6,8%, dincolo de cele aproximativ trei miliarde de euro pe care România le va primi până la finele anului de la FMI şi UE, ar trebui împrumutată de pe piaţă o sumă de cinci miliarde de euro.

„Dacă noi implementăm programul pe care l-am convenit cu Fondul, de reducere a cheltuielilor bugetului de stat, vom rămâne cu un deficit de 6,8% anul acesta. Vom avea acord cu FMI şi dincolo de aproximativ 3 miliarde de euro pe care îi mai primim până la sfârşitul anului, de la FMI şi UE, ar mai trebui să împrumutăm de pe piaţă diferenţa până la 8,8 miliarde, asta înseamnă deficit de 6,8 procente din Produsul Intern Brut. Deci ar mai trebui să mai împrumutăm încă circa 5 miliarde de euro, dar în condiţii de acord cu FMI”, a afirmat preşedintele.

Exagerări şi evaluări incorecte

Economiştii intervievaţi de capital.ro privind un nou acord cu FMI spun că discuţiile privind acest subiect sunt premature.

Astfel, economitul şef al BRD, Florian Libocor, spune că este adevarat ca situaţia prin care trecem este dificilă dar este la fel de adevărat că există şi multe exagerări şi evaluări incorecte. 

Măsurile fundamentale din acordul curent cu FMI nu au fost îndeplinite până acum

Într-o abordare mai tehnică, Laurian  Lungu, managing partner la Macroanalitica, este de părere că „în mod tradiţional, o ţară poate solicita încheierea unui acord cu FMI când are probleme cu balanţa de plăţi. Pe moment, văd acest risc risc pentru România relativ redus. Totuşi, el poate creşte rapid în cazul în care reforma fiscala eşuează şi costul datoriei publice a României escaladează sau economia îşi revine mult mai greu pe o perioadă îndelungată”.  

„Găsesc discuţiile despre un nou acord cu FMI premature, mai cu seamă că masurile fundamentale, stipulate în acordul curent cu FMI, nu au fost îndeplinite până acum”, spune analistul.

Act de tip pompieristic

„România ar putea avea nevoie de încă mulţi alţi bani daca nu ia în serios reformele necesare. Iar scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiilor e un act de tip pompieristic care reflectă neputinţa de a restructura sutele de agenţii guvernamentale şi zecile de ministere, posturile de şoferi şi secretare şi alte locuri călduţe din administraţia centrală şi locală şi mai ales neputinţa de a aduce la lumină zonele nefiscalizate din zona rurală sau domeniile cu mare evaziune”, spune analistul economic Radu Limpede.

„Acord cu FMI, încă unul dupa acesta record derulat astăzi? Am vrea noi, dar sunt aproape convins ca nu vom mai primi o extensie. Am primit un pachet extrem de generos în termeni de ajutor / PIB, mai ridicat decât ajutorul oferit Greciei (strict partea FMI) sau decât partea trasă de Ungaria dintr-un ajutor similar de 20 de miliarde”, spune Limpede.

Acesta concluzionează că imprumuturile pentru pensii şi salarii trebuie să înceteze cât mai curând şi să fie înlocuite cu împrumuturi pentru investiţii – în infrastructura, educaţie, sănătate şi resurse umane – investiţiile fiind singurele apte să ne scoată din criză.