Sebastian Burduja spune că aceste investiţii înseamnă un preţ mai mic al energiei electrice pe termen mediu şi lung. Potrivit ministerului de resort, Comisia Europeană a aprobat României o schemă a contractelor pentru diferenţă pentru a sprijini instalaţiile eoliene şi solare fotovoltaice pe uscat în vederea stimulării tranziţiei către o economie net zero.

Sebastian Burduja spune că aceste investiţii înseamnă un preţ mai mic

Schema are o valoare de trei miliarde de euro. Aceste fonduri vor veni din Fondul pentru Modernizare. 5000MW de energie verde, 3000 MW parcuri solare şi 2000MW parcuri eoliene, reprezintă cea mai mare investiţie pentru tranziţia energetică a României.

Prin contractele pentru diferenţă, în urma unei proceduri competitive publice şi transparente, se va fixa preţul de vânzare a energiei electrice generată de aceste investiţii pentru următorii 15 ani, precizează instituţia.

România a devenit anul trecut net exportator de energie

Ministrul a amintit și de faptul că România a devenit anul trecut net exportator de energie. Totodată, țara va continua să-și consolideze statutul de lider regional în sectorul energetic, a promis ministrul.

Totodată, este „cel mai important sprijin acordat până acum de România producţiei de energie verde”, susține ministrul. Burduja spune că a sprijinit investiţii cu o valoare de peste 15 miliarde euro în sectorul energetic românesc.

„Pentru toţi românii, aceste investiţii înseamnă un preţ mai mic al energiei electrice pe termen mediu şi lung, un aer mai curat şi o producţie mai mare de energie. România a devenit anul trecut, după mulţi ani, net exportator de energie. Şi vom continua să exportăm, România consolidându-şi statutul de lider regional în sectorul energetic. Mulţumesc întregii echipe care a reuşit această victorie pentru România.

Este un nou jalon PNRR îndeplinit şi, de departe, cel mai important sprijin acordat până acum de România producţiei de energie verde. Am făcut un calcul rapid. În mandatul meu de ministru al energiei, am sprijinit investiţii cu o valoare de peste 15 miliarde euro în sectorul energetic românesc”, a mai spus Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Schema de sprijin prevede două runde de licitaţie

Ministerul Energiei a spus și că schema de sprijin prevede două runde de licitaţie. Una este în 2024, prima licitaţie de 2 GW, constând din 1 GW solar şi 1 GW eolian.

Cealaltă este în 2025, restul de 3 GW în a doua licitaţie cuprinzând 1,5 GW eolian şi 1,5 GW solar.

Mecanismul va fi finanţat din Fondul de Modernizare, pentru reducerea impactului la consumatori, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Energiei.