Sebastian Buduja a fost prezent la ADIPEC

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost prezent la ADIPEC, cel mai mare eveniment mondial din energie. Acesta a avut loc în Emiratele Arabe Unite.

Într-o postare pe rețelele de socializare, oficialul a prezentat activitatea sa în cadrul evenimentului. Acesta a purtat discuții cu Sultan Ahmed Al Jaber, Ministrul Industriei și al Tehnologiilor Avansate din EAU și totodată Președinte-desemnat al COP 28, precum și cu Suhail Al Mazrouei, Ministrul Energiei și Infrastructurii din EAU.

„Am discutat despre pașii următori pentru accelerarea proiectelor comune și urmează câteva anunțuri excelente cu prilejul COP 28, început de decembrie.

Avem aceeași viziune: în tranziția energetică, prioritare sunt menținerea unor prețuri accesibile pentru toți consumatorii și asigurarea securității energetice în orice situație. Aceasta se poate realiza doar lucrând integrat și folosind toate tehnologiile disponibile”, a scris acesta pe Facebook.

IRENA sprijină România în tranziția spre energia verde

Sebastian Burduja a discutat, totodată, cu directorul Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), despre tranziția către energia curată, verde. Ministrul a anunțat sprijinul instituției internaționale în acest sens.

A discutat, de asemenea, cu reprezentanți ai unor mari companii energetice din Emiratele Arabe Unite și Kazahstan despre investiții strategice în energia din România.

„La întâlnirea cu Francesco La Camera, Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), am discutat despre modalitățile prin care ne asigurăm că tranziția este echitabilă și sustenabilă din punct de vedere economic. Domnul La Camera a subliniat importanța modernizării nu doar a capacităților de generare, ci și a rețelelor de transmisie și transport. IRENA va sprijini România cu identificarea celor mai bune soluții pentru modernizarea sistemului energetic național.

După câteva interviuri cu agențiile de presă din Emiratele Arabe Unite și Kazahstan, am avut întâlniri cu directorii generali ai marilor companii emiriene MASDAR și TAQA.

Am discutat despre pașii următori în realizarea unor investiții comune strategice în România în parcuri foto-voltaice și în linia de înaltă tensiune în curent continuu de la Marea Neagră până în vestul României. Nu au lipsit de pe agendă proiectele eolian offshore și investițiile pentru sectorul gazelor naturale.

În aceste zile am remarcat încrederea și importanța acordate României, pol de stabilitate și securitate energetică în regiune. Prin investiții deștepte vom accelera transformarea sistemului energetic național”, a mai transmis acesta.

Ceremonia de deschidere a ADIPEC a avut loc luni

Vă amintim că luni, pe 2 octombrie, Sebastian Burduja a participat la ceremonia de deschidere a ADIPEC 2023. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate domeniului energetic. Aici el a ținut un discurs în care a vorbit despre proiectele energetice majore ale României.

La acest eveniment iau parte 160.000 de specialiști în domeniul energiei, directorii ai peste 2200 de companii și peste 40 de miniștri din diverse țări din întreaga lume.

În acest context, ministrul a amintit despre cele 20 de miliarde de euro în granturi pentru investiții în surse regenerabile obținute de România. El a subliniat că țara noastră a reușit această performanță prin învățarea lecției conlucrării.

Oficialul român a oferit și un exemplu în care, pe planul energiei regenerabile, Guvernul a jucat bine rolul de „facilitator”. Astfel, în cadrul unui proiect în care se dorea „construirea de aproximativ un Gigawatt de energie solară și eoliană”, s-a reușit construirea a 3,5 Gigawați.

„Să vă dau un exemplu: am avut un apel competitiv în valoare de 400 de milioane de euro. Voiam să stimulăm construirea de aproximativ un Gigawatt de energie solară și eoliană.

Am ajuns să construim 3,5 Gigawați.Atât timp cât guvernul joacă bine acest rol de facilitator, stimulează piața privată și creează condițiile potrivite. Asta trebuie să facem”, a explicat el.

Sebastian Burduja a amintit în acest context despre colaborarea transfrontalieră, cu accent pe „creșterea energiei verzi în mixul energetic”.