În România, costul orar al forţei de muncă a înregistrat o creştere de 11,4%, mult peste creşterea de 1,9% înregistrată în Uniunea Europeană şi avansul de 1,3% înregistrat în zona euro. Singurele state UE în care costul orar al forţei de muncă a scăzut în trimestrul patru 2015 au fost Italia şi Cipru (ambele cu o scădere de 0,8%), Olanda (-0,4%) şi Luxemburg (-0,1%).

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează în principal creşterii cu 19,5% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 10,3% în sectorul serviciilor, cu 8,6% în construcţii şi cu 7,7% în industrie.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică /INS/, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 6,54%, în trimestrul IV din 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, şi de 11,42% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. AGERPRES