România-Ucraina se joacă luni, 17 iunie. Emoţii la EURO 2024 pentru Edi Iordănescu

Mai sunt doar câteva ore până când Edi Iordănescu şi tricolorii săi vor da piept cu Ucraina, la EURO 2024.

Partida este programată pentru ziua de luni, 17 iunie, de la ora 16:00.

Duminică, selecţionerul Edi Iordănescu a ţinut o conferinţă de presă la Munchen. El spune că un astfel de moment a lipsit Naţionalei României timp de opt ani, însă generaţia de acum a meritat calificarea la EURO 2024.

Jucătorii sunt încrezători şi pleacă cu entuziasm pentru partida de mâine cu Ucraina. Mai mult, tricolorii sunt marcaţi de foarte multă responsabilitate, afirmă antrenorul. Iordănescu Jr. nu subestimează însă puterea adversarilor.

„Se apropie debutul nostru la un turneu final şi resimţim asta cu multă bucurie, dar şi multă emoţie. E un moment pe care l-am dorit atât de mult şi care ne-a lipsit opt ani, dar pe care îl merităm. Există şi o presiune foarte mare, dar venită dintr-o dorinţă imensă de a reprezenta ţara şi românii.

Ne dorim ca mâine şi pe tot parcursul Campionatului European toţi românii noştri să se regăsească în echipa naţională. Şi, dacă se poate, să dăm un exemplu că atunci când există unitate, spirit, muncă, seriozitate şi disciplină orice este posibil. Aşa că mâine pornim încrezători, cu entuziasm şi marcaţi de foarte multă responsabilitate.

Echipa noastră va da totul, suntem pregătiţi să ne batem pentru fiecare metru de teren. În acelaşi timp, suntem convinşi că vom avea o opoziţie extrem de serioasă. Adversarul are respectul nostru total, dar atunci când începe jocul, noi avem calea noastră”, a afirmat Edi Iordănescu.

nationala de fotbal a romaniei
SURSA FOTO: Facebook, NationalaRomanieiOfficial

Ucraina are un avantaja în faţa echipei României

Selecţionerul nu a vrut să comenteze dacă invazia din Ucraina le va da adversarilor noştri o motivaţie suplimentară pentru meciul de luni după-amiază.

În schimb, avantajul ucrainenilor este experienţa. Ucraina se află la al patrulea turneu final consecutiv şi a ajuns şi până în sferturile de finală. Asta va conta foarte mult pe teren, consideră Edi Iordănescu.

Totuşi, selecţionerul spune că i-a pregătit din punct de vedere mental pentru asta pe jucătorii României.

„Din punct de vedere sportiv, pot spune că Ucraina are un soi de avantaj… în primul rând experienţa. Pentru că Ucraina se află la al patrulea turneu final consecutiv, a fost şi sfertfinalistă, iar asta înseamnă încredere. Are 15-16 jucători care au deja experienţa unui turneu final.

Ei sunt obişnuiţi cu miza, pentru că la cluburi se bat pentru trofee an de an. Şi asta oferă un avantaj Ucrainei, îi oferă mai mult echilibru, mai multă încredere.

Dar noi am încercat să ne pregătim mental cât mai bine pentru acest moment şi avem cu siguranţă atuurile noastre care pot compensa diferenţa de experienţă”, a afirmat selecţionerul Iordănescu.

Actuala generaţie de la Naţională trebuie să devină un exemplu

Ce planuri are România pentru EURO 2024? Acest campionat trebuie să fie un nou început pentru fotbalul românesc, spune Iordănescu.

Toţi suntem pregătiţi pentru a prezenta cea mai bună versiune a noastră, spune antrenorul. El spune că echipa îşi doreşte să meargă mai departe de grupe, însă jucătorii trebuie să fie realişti şi să trateze totul pas cu pas.

„Îmi doresc ca prin tot ceea ce facem la acest turneu final să dăm un nou început fotbalului românesc, un exemplu că poţi face performanţă atunci când faci lucrurile pas cu pas, cu răbdare şi multă convingere.

Suporterilor români le promit ce le-am promis şi în alte rânduri, şi anume că acest grup de la echipa naţională va da totul, indiferent de momentele prin care va trece, pentru că vom întâlni cele mai bune echipe. Istoricul echipei naţionale la Campionatul European nu este unul foarte bogat şi ne dorim să facem mai bine decât s-a făcut în trecut, să fim un exemplu pentru tineri.

Fiecare jucător în parte este pregătit, grupul este pregătit, toţi suntem pregătiţi pentru a prezenta cea mai bună versiune a noastră. Putem vorbi de obiectivul de a ieşi din grupă, cu siguranţă ne dorim, dar trebuie să o luăm pas cu pas”, a mai afirmat Edi Iordănescu în conferinţa de la Munchen.