A fi prezent în online înseamnă a exista într-o eră atât de dependentă de conectivitate, viteză de descărcare și comunicare, relatează infofinanciar.ro

Chiar dacă internetul este un spațiu atât de confortabil activitatea unei companii, indiferent de specializarea sa profesională, România se află la coada clasamentelor europene când vine vorba despre integrarea tehnologiei digitale în mediul antreprenorial.

DESI a realizat un index prin care a calculat două categorii importante: digitalizarea business-urilor și e-commerce. În ambele domenii ale studiului, România se află printre țările codașe.

Când vine vorba despre indicele integrării de tehnologii digitale în rândul antreprenorilor, singurele țări care o duc mai rău decât România sunt Polonia, Ungaria și Bulgaria. La aceeași categorie aplicată pentru e-commerce, țara noastră se află din nou printre ultimele 4.

În România, majoritatea afacerilor, peste 55%, investesc doar o mică parte din bugetul lor în tehnologii digitale. Principalul motiv este că sunt afaceri mici care nu au bugete ridicate și caută să investească în mijloace mult mai tradiționale.

Specialiștii în IT sunt la mare căutare

Când vine vorba despre marile companii la nivel european, ele au investiții ridicate și caută să angajeze un personal cât mai specializat pentru aparatura pe care o au. De aceea 78% caută specialiști IT sau TIC  pentru a folosi tehnologiile pe care le dețin, față de 33% din IMM-uri, spune DESI. Din acest motiv, IMM-urile investesc mult mai puțin în social media, aplicații de cloud, big data sau platforme de e-commerce.

Lucrul acesta se vede în România, unde înainte de pandemie, doar 10% din companii foloseau propriul site pentru a-și vinde produsele. Problemele devin mai mari atunci când încearcă să își vândă produsele pe alte piețe din Europa – costuri ridicate de transport și retur alături de lipsa cunoașterii unei limbi străine sunt cele mai des întâlnite la nivel european. La noi în țară doar 10% din companii vindeau direct către consumator, în timp ce 4% către alte firme sau către instituții publice.

Acest lucru reprezintă o problemă majoră a companiilor din țară sau a noilor antreprenori. Dacă investesc mulți bani într-un site sau o aplicație, e posibil să nu mai aibă bani să își finanțeze promovarea după.

Există și actori care își folosesc platforma ca o zonă de marketplace comună pentru diferiti distribuitori. Unul dintre ei este eMag, cel mai cunoscut site de acest gen, care are 22.000 de magazine partenere și peste 7,5 milioane de produse. Acesta este un avantaj, deoarece un mic antreprenor poate utiliza platforma de Marketplace pentru a-și expune produsele și implicit pentru a găsi clienți rapid. O altă companie românească care are marketplace este Okazii.ro, cu un număr de 900 de magazine partenere.