Fondul norvegian de investiţii Romania Invest, care a achiziţionat „la pachet“ mai multe apartamente noi în cadrul ansamblurilor din Capitală, a vândut din aprilie şi până acum 24 de apartamente din portofoliul de 800 de unităţi, câte are scoase la vânzare. Compania şi-a stabilit ca ţintă de vânzări pentru acest an minimum 30 de locuinţe.

Fondul vinde locuinţele achiziţionate în ultimii trei ani prin intermediul brand-ului Be Igloo.  „Be Igloo lucrează cu un profit de maximum 10%, considerând că e important să vândă şi să aibă cumpărătorul final de partea sa. Aşa s-a ajuns în situaţia în care preţurile unui fond de investiţii, care până nu demult era numit speculator, au ajuns să fie egale sau chiar mai mici decât cele ale dezvoltatorilor“, a declarat Nimrod Zvik, directorul de marketing al Romania Invest.

Ţinta companiei pentru acest an este vânzarea unui pachet de 30-40 de apartamente, în condiţiile în care circa 80 de unităţi sunt deja finalizate şi pot fi vizitate de clienţi.

Cu dezvoltatorii în instanţă

Potrivit lui Zvik, dezvoltatorul este presat de un plan prestabilit de dezvoltare, de banci şi de creditori, să vândă la un anumit preţ, motiv pentru care poate aduce schimbări în planul iniţial de construcţie pentru a reduce costurile. „Au fost situaţii de acest gen şi, de cele mai multe ori, am insistat să fie remediate în timp util. Acolo unde nu se va putea, vom ajunge în instanţă, dar clienţii noştri îşi vor primi locuinţele conform cu toate standardele internaţionale şi cu planul pe care au semnat contractul“, a menţionat reprezentantul fondului norvegian.

Unul din proiectele cu probleme în care Romania Invest are achiziţionate 271 de apartamente, adică un turn, este ansamblului Planorama din zona Colentina.

Proiecte în cinci ansambluri

Romania Invest şi-a început activitatea în ianuarie 2006 şi a investit până acum la nivel local circa 85 mil. euro prin achiziţia a 800 de apartamente în şapte ansambluri rezidenţiale din Capitală.

Portofoliul local al fondului a fost evaluat la 115 mil. euro de către compania de consultanţă imobiliară King Sturge. Romania Invest are apartamente în proiectele Residenz din Chitila, dezvoltat de Ţiriac Imobiliare, Ten Blocks din Militari, Platinum Vitan Towers, Planorama, Blue Towers, dezvoltat de Cooper Beach, Armonia Titan al americanilor de la Adama şi My Dream Residence.

Fondul norvegian nu este singurul investitor speculativ care a apelat la această metodă de achiziţie de apartamente. În toamna anului trecut, compania Topo Capital, controlată de investitori canadieni, a scos pe piaţă 900 de apartamente, acumulate în ultimii doi ani în 14 ansambluri diferite.