Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că impozitele ridicate pot avea efecte contrare, reducând veniturile statului, și a făcut trimitere la conceptul ilustrat de curba lui Laffer, care arată impactul negativ al creșterilor fiscale excesive asupra economiei.
Călin Popescu-Tăriceanu critică pachetul 2 de măsuri fiscale
În opinia sa, un sistem fiscal eficient trebuie să aibă o bază de impozitare extinsă și un nivel redus al taxelor. În acest context, el a amintit de analiza economistului Florin Aftalion privind reducerile de impozite din SUA, în perioada 2004–2006, când veniturile bugetare au crescut cu 8%, apoi cu 9% și ulterior cu 10% în 2006, concomitent cu un avans al PIB-ului de 3,9%.
Tăriceanu a susținut că România a beneficiat de un avantaj competitiv odată cu introducerea cotei unice, avantaj care se pierde în prezent prin modificările fiscale. El a avertizat că o povară fiscală excesivă ar putea determina atât persoane fizice, cât și companii, inclusiv multinaționale, să-și mute activitățile în alte jurisdicții.
„Trop d’impôts, tue l’impôt!” este un adagio francez care spune că impozitele mari omoară impozitele (veniturile). Se pare că cei care discută în acest moment pachetul 2 de măsuri fiscale nu au auzit de acest lucru. Căutați să vedeți cum arată curba lui Laffer pentru a înțelege ce se întâmplă când impozitele se măresc fără măsură. C. Lagarde spunea nu de mult că un impozit eficient este acela care are o bază de impozitare largă și un nivel scăzut.
Economistul Florin Aftalion (de origine român, stabilit în Franța) a analizat impactul reducerilor de impozite în SUA în anii 2004-2006. Veniturile la buget au crescut cu 8%, apoi cu 9%, pentru a atinge 10% în 2006, simultan cu o creștere a PIB de 3,9%!!! Păi și la noi se procedează pe de-a-ndoaselea! De la introducerea cotei unice, România și-a creat un avantaj competitiv pe care acum îl pierde”, a scris fostul premier pe Facebook.

Fostul premier a criticat direcționarea unor sume mari către înarmare și compensarea cheltuielilor prin măsuri de austeritate
Fostul premier a afirmat că este necesară eliminarea fraudei fiscale, în contextul slabei performanțe în colectarea TVA, și a recunoscut că unele companii internaționale recurg la optimizări fiscale legale, dar controversate din punct de vedere etic. De asemenea, a menționat importanța impozitării veniturilor obținute pe platformele de socializare.
Acesta a criticat însă direcționarea unor sume mari către înarmare și compensarea cheltuielilor prin măsuri de austeritate, considerând că astfel de politici pot conduce la recesiune economică. El a pledat pentru implementarea unor măsuri de stimulare economică, avertizând că o combinație între impozite mai mari și reduceri bugetare reprezintă o rețetă sigură pentru contracția economiei.
În încheiere, Tăriceanu a reamintit că, în calitate de prim-ministru, la finalul anului 2004, a introdus cota unică de 16%, decizie urmată de o creștere semnificativă a veniturilor statului.
„Să nu ne mire că persoane și firme (românești și străine) vor pleca spre alte zări pentru a scăpa de povara fiscală excesivă. Sunt de acord că trebuie eliminată frauda fiscală, având în vedere contraperformanța la colectarea TVA. De acord că multinaționalele fac „optimizări” fiscale care sunt legale, dar nu sunt corecte. Sigur că veniturile realizate pe rețelele de socializare trebuie și ele impozitate. Dar să nu aruncăm cu miliardele pe înarmare și să facem apoi economii la firimituri.
Urmăriți cu orice preț măsurile de stimulare pentru a asigura creșterea economică! Și impozite mai mari și reduceri bugetare sunt rețeta sigură pentru recesiune economică! P.S.: Pentru cei care au uitat, în calitate de prim-ministru, în prima ședință de guvern pe care am condus-o la finele lui decembrie 2004, am introdus cota unică de 16%. Ce a urmat? O creștere spectaculoasă a veniturilor statului!”, a conchis Tăriceanu.
Postarea poate fi vizualizată aici.