Vizită strategică propusă de ministrul Apărării

Ministrul Apărării din România, Ionuț Moșteanu, a dezvăluit miercuri o inițiativă importantă menită să întărească legăturile militare dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii.

În cadrul unui interviu acordat postului Antena 3 CNN, oficialul a spus că l-a invitat personal pe secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, să viziteze bazele NATO din România, pentru a observa direct activitățile și prezența aliată în regiune.

Discuții bilaterale la Summitul de la Haga

Această invitație a fost transmisă în contextul discuțiilor purtate la Summitul  de la Haga, unde Moșteanu a avut două întâlniri cu șeful Pentagonului.

Deși ministrul recunoaște că o vizită a lui Hegseth în România în acest an este puțin probabilă, există așteptări ca aceasta să se materializeze în toamnă.

În schimb, ministrul francez al Apărării a primit și el o invitație oficială și este de așteptat să vină la București în lunile ce urmează.

„Am avut două discuții (cu Pete Hegseth n.red) la Haga, l-am invitat să vină în România, să vadă ce lucruri bune facem, i-am trimis și o invitație formală. (…) În toamnă sper să ne putem întâlni, în State, nu cred că va veni în România anul acesta. L-am invitat pe ministrul francez al Apărării și foarte probabil va veni în toamna asta în România”, a spus Ionuț Moșteanu.

Ionuț Moșteanu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Eduard Vînătoru

Prezență aliată consistentă în România

Referitor la capacitatea de apărare a țării și prezența militară aliată, Ionuț Moșteanu a oferit detalii despre efectivele NATO dislocate pe teritoriul României.

În prezent, aproximativ 5.000 de militari din mai multe state membre NATO sunt staționați aici, inclusiv americani, francezi, belgieni, luxemburghezi, portughezi, spanioli, bosniaci și polonezi.

Astfel, la baze strategice precum Kogălniceanu, Câmpia Turzii și Deveselu se află circa 2.000 de soldați americani, iar în zona Cincu este prezent un grup de luptă compus din aproximativ 1.500 de militari francezi, belgieni și alți aliați. Alte contingente sunt dislocate în Craiova și în alte puncte din țară.

În plus, România contribuie activ și în afara granițelor proprii, cu militari prezenți în Polonia, Lituania, Bosnia, Irak și Republica Centrafricană, unde deține și comanda unor misiuni.

„În jur de 5.000 sunt acum. Americani la Kogălniceanu, la Câmpia Turzii, la Deveselu, în jur de 2000. Grupul de luptă de la Cincu cu francezii, în jur de 1.500 de francezi și belgieni, luxemburghezi, portughezi și spanioli. La Craiova sunt soldați din Portugalia, Bosnia, Polonia. Noi avem, de asemenea, militari dislocați în diverse țări, în Polonia, Lituania, Bosnia, avem o echipă în Irak, a plecat acum, 130 de oameni, avem în Republica Centrafricană, unde avem și comanda”, a spus ministrul.

Sprijinul NATO – o necesitate în creștere

În ceea ce privește necesarul de trupe aliate pe teritoriul românesc, ministrul a subliniat că ar dori o prezență și mai consistentă, dar a amintit că orice creștere depinde de planurile comune ale NATO și de resursele disponibile ale țărilor participante.

Totodată, el așteaptă cu interes noile orientări din Strategia Națională de Apărare a SUA, ce urmează să fie publicată la finalul verii, exprimând speranța că Statele Unite vor menține sau chiar vor crește numărul militarilor detașați în România.

„Am vrea să fie și mai mulți. Planul NATO se face în comun cu partenerii noștri, e un efort financiar și de resursă umană pentru orice armată să-și disloce din efective și să le țină pe teritoriul altui stat. Așteptăm Strategia Națională de Apărare a SUA de la final de august, început de septembrie. Îmi doresc să avem cel puțin la fel de mulți militari americani, dacă nu mai mulți”, a explicat vicepremierul.