România, alături de alte 38 de țări, a semnat o declarație de condamnare a Ungariei pentru nerespectarea „drepturilor” LGBT. Conform unui articol apărut în Wallachian Gazette, se explică că statul român a adoptat un ton prietenos față de lobby-ul LGBT, pregătindu-se să adopte o lege care să recunoască căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara României, sub pretextul „prevenirii separării familiilor”.

„În România nu s-a vorbit despre acest proiect de lege în presa mainstream, deoarece majoritatea românilor nu sunt în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex, iar discuțiile despre acest subiect ar distruge campaniile electorale ale partidelor mainstream de anul viitor”, afirmă sursa citată.

Retorica antimaghiară în creștere la București

În plus, guvernul român recurge acum la aceeași tactică pe care a folosit-o în cazul canalului Bîstroe și al ajutorului pe care România îl oferă Ucrainei, menținând un flux de informații strâns, aproape inexistent.

Acest lucru arată, de asemenea, retorica antimaghiară din ce în ce mai mare care crește la București, deși din motive greșite, nu din cauza iredentismului maghiar, ci pentru că guvernele ungare pun mai mult preț pe identitatea lor decât România. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), prietenoasă cu Fidesz, ar putea fi scoasă din Parlament.

Anul trecut, UDMR a inițiat un proiect de lege care imita pe cel adoptat în Ungaria și care urmărea să protejeze copiii, inclusiv pe cei români, de îndoctrinarea LGBT. Proiectul de lege a primit un sprijin puternic din partea AUR, care a votat pentru el la fiecare pas.

Între timp, partidele mainstream, liberalii (PNL) și social-democrații (PSD) s-au abținut de la vot sau chiar au votat împotrivă, dar proiectul de lege a trecut tacit de Senat, dar a primit avize negative din partea comisiilor parlamentare pentru drepturile omului, educație, egalitate de șanse. Proiectul de lege a fost pus în așteptare după aceste avize negative, deoarece Comisia Europeană a sancționat Ungaria pentru același proiect de lege în 2022, mai transmite Wallachian Gazette.

În 2021, UDMR a inițiat și un proiect de lege menit să crească rata de fertilitate a României, oferind mamelor și familiilor cu copii mici 300 de euro.

Susținere pentru drepturile LGBT

În declarația semnată de România alături de SUA și alte state, se arată că, în momentul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Budapest Pride, ambasadele și institute culturale semnatare asigură membrii comunității maghiare de lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, transgender, queer și intersexuali (LGBTQI+) de întregul sprijin.

„Susținem dreptul lor la egalitate și nediscriminare, la libertatea de exprimare și de întrunire pașnică, precum și dreptul de a nu fi supuși violenței. Statul de drept și respectul pentru drepturile universale ale omului reprezintă fundamentele statelor democratice. Dreptul internațional al omului se bazează pe ipoteza generală că toți indivizii au dreptul la aceleași drepturi și libertăți, fără discriminare”, se mai spune în declarație.

Totodată, în document se mai spune că se respinge și condamnă toate actele de violență, discursul instigator la ură, hărțuirea, stigmatizarea și discriminarea împotriva persoanelor sau comunităților pe baza orientării lor sexuale, a identității sau expresiei de gen sau a caracteristicilor de gen, și susținem lupta împotriva acțiunilor menționate mai sus.

Îngrijorați de legile și retorica politică din Ungaria

„Suntem îngrijorați de legile și retorica politică, inclusiv în Ungaria, care contrazic principiile nediscriminării, legile internaționale privind drepturile omului și demnitatea umană și contribuie la stigmatizarea comunității LGBTQI+. Subliniem necesitatea ca liderii și guvernele, aici și în alte părți, să respecte și să protejeze drepturile persoanelor și comunităților LGBTQI+ și să pună capăt legilor și politicilor care le discriminează”, se mai arată în declarație.

Documentul este semnat de următoarele ambasade și institute culturale: Statele Unite ale Americii, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Regatul Unit, Macedonia de Nord, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Olanda, Croația, Irlanda, Islanda, Canada, Kosovo, Letonia, Lituania, Luxemburg , ambasadele din Malta, Muntenegru, Germania, Norvegia, Italia, Portugalia, România, Spania, Elveției, Suediei, Slovaciei, Sloveniei, Noii Zeelande, Ucrainei și Uruguayului, precum și Reprezentanța Guvernului flamand în Ungaria, British Council, Institutul Cervantes, Institutul Camões, Centrul Ceh, Institutul Estonian, FinnAgora, Institutul Francez, Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac din Budapesta, Wallonie-Bruxelles International.