Conform Oficiului European de Statistică, țările care au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflației din UE au fost România, Slovacia şi Ungaria.

În luna septembrie, rata anuală a inflației în zona euro a fost de 0,8%, afișând o scădere de 1% față de luna august, și de 1,2% în Uniunea Europeană, afișând o scădere față de procentajul de 1,4% din luna precedentă. În conformitate cu aceste cifre, inflația din zona euro este tot mai îndepărtată de ținta Băncii Centrale Europene, o creștere a prețurilor mai mică. În septembrie 2018, rata inflației în zona euro era de 2,1% iar în UE de 2,2%.

Luna trecută, cele mai crescute rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate în România (3,5%), Slovacia (3%) şi Ungaria (2,9%), iar cele mai scăzute în Cipru (minus 0,5%), Portugalia (minus 0,3%), Grecia, Spania şi Italia (toate cu 0,2%).

În cazul zonei euro, cea mai crescută contribuție la rata anuală a inflației a venit de la tarifele serviciilor (0,66 puncte procentuale), urmate de prețurile alimentelor, alcoolului și țigărilor (0,29 puncte procentuale) și prețurile energiei (minus 0,18 puncte procentuale).