România este echilibrată economic. Adrian Câciu: Ne axăm pe două elemente

Ministrul Finanțelor a vorbit, joi seara, despre echilibrul economic din țara noastră, subliniind că România are o serie de recomandări care au stat la baza unor angajamente în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„România are o serie de recomandări de țară primită de-a lungul timpului,  care au stat la baza unor angajamente în PNRR privind necesitatea de consolidare fiscală și pe partea de venituri, nu numai pe partea de cheltuieli.

În cea mai mare parte, noi am propus detaliile, dar ca principii, dânșii (n.r Uniunea Europeană) ne-au propus un model foarte simplu. Trebuie să ajungeți cu partea de venituri cu 2,5 puncte procentuale, față de 2019, asta este ținta.

Aici sunt 2 elemente pe care poți să te axezi. Una este cea de ajustare fiscală, eliminarea unor distorsiuni. Nu numai că sunt elemente de excepții fiscale, dar au distorsionat în anumite zone mediul economic. Lucrurile sunt cunoscute. Pe de altă parte, creșterea capacității administrative de colectare”, spune Adrian Câciu.

Țara noastră este echilibrată din punct de vedere economic

Șeful de la Finanțe a mai spus că România nu are nevoie neapărat de o schimbare bruscă în ceea ce privește regimul fiscal, subliniind că țara noastră este echilibrată economic. Totuși, spune ministrul, România are o serie de distorsiuni care încep să își piardă din elementul nociv.

„Dacă ne uităm și la partea asta, este cea mai mare provocare pe care o am ca ministru pentru că aici este, de fapt, din punctul meu de vedere, cheia. Nu trebuie neapărat o schimbare radicală de regim fiscal.

Din punctul meu de vedere, România este echilibrată economic, are o serie de distorsiuni, dar care, cu ajustarea pe care am făcut-o acum o să înceapă să își piardă din elementul nociv”, spune ministrul Adrian Câciu.

Digitalizarea este departe de cea ideală

Ministrul Adrian Câciu a vorbit și despre digitalizare și a spus că România mai are de lucrat la acest capitol, ea fiind departe de cea ideală.

„Pe de altă parte, partea de colectare trebuie îmbunătățită și mai ales ieșirea din afirmațiile că avem o digitalizare extraordinară.

Adică avem o digitalizare, dar suntem încă departe de ceea ce ar trebui să fim la un click distanță și contribuabilul față de obligații, dar și statul față de a vedea ce face contribuabilul și a-l ajuta și a-l sprijini.

Suntem încă într-o digitalizare pe sistemul avem un site, o aplicație, se descarcă sau se încarcă un PDF care se semnează la rândul lui, se printează.

Ceea ce am cerut este să facem o digitalizare mult mai accelerată decât ceea ce am prevăzut în PNRR.  Avem termene foarte relaxate în PNRR, din punctul meu de vedere, pe digitalizare. În 2026 poate vom avea un big data la Ministerul de Finanțe. Ei, eu vreau să-l văd la finalul anului 2023.

Se poate îndeplini acest lucru cu o singură condiție: partea de business a acestei arhitecturi de sistem să treacă la treabă”, mai spune ministrul la Antena 3.