Informația momentului vine din Statele Unite. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a întreprins o vizită neprogramată la Kiev, în cursul zilei de joi, iar cu această ocazie a făcut un anunț care vizează direct și România.

Mai exact, oficialul american a vorbit despre ajutorul militar de peste 2 miliarde de dolari oferit de administrația Biden pentru Ucraina. Totodată, el a vorbit și despre posibilele riscuri care ar putea apărea.

Blinken susține că și alte țări europene ”prezintă cel mai mare risc cu privire la o viitoare agresiune rusă”, iar printre ele se numără și România relatează The Associated Press.

România, direct vizată de amenințările Rusiei

Oficialul american a avut mai multe întâlniri cu omologii săi ucraineni, iar pe lângă ajutorul de 2 miliarde de dolari oferit Ucrainei, acesta a mai spus că și alți 18 vecini ai săi vor fi ajutați, printre care și România, dar și Bulgaria.

„În aşteptarea aprobării, aproximativ 1 miliard de dolari vor fi alocaţi Ucrainei, iar restul va fi împărţit între România, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia şi Slovenia”, a precizat Departamentul de Stat.

În ceea ce privește scopul finanțării, oficialul american spune că se dorește descurajarea și totodată apărarea împotriva amenințărilor la adresa suveranității și integrității teritoriale.

„Finanţarea va ajuta acele ţări să descurajeze şi să se apere împotriva ameninţărilor emergente la adresa suveranităţii şi integrităţii lor teritoriale prin îmbunătăţirea integrării lor militare în NATO şi combaterea influenţei şi agresiunii ruse”, a adăugat Departamentul de Stat.

Totodată, sursa citată reamintește faptul că angajamentul SUA față de viitorul Ucrainei este ”neclintit”.

SUA confirmă angajamentul față de viitorul Ucrainei

„Această asistenţă demonstrează încă o dată angajamentul nostru neclintit faţă de viitorul Ucrainei ca stat democratic, suveran şi independent, precum şi securitatea aliaţilor şi partenerilor din regiune”, se mai arată în comunicat.

Menționăm faptul că finanţarea militară străină va permite beneficiarilor să achiziţioneze echipamente de apărare fabricate în SUA, în funcţie de nevoile lor specifice.

Amintim și de faptul că această finanțare vine pe lângă un alt pachet cu o valoare de 675 de milioane de dolari de arme grele, muniţie şi vehicule blindate numai pentru Ucraina, pe care secretarul Apărării, Lloyd Austin, le-a anunţat joi, la o conferinţă la Ramstein, Germania.

Printre armele pe care Ucraina le va primi se numără obuziere, muniţii, vehicule militare de tip Humvee, ambulanţe blindate, sisteme antitanc şi multe altele, a mai spus oficialul american.