„După 1989, mirajul unei cariere de succes conferit de accesul din ce în ce mai facil în învățământul universitar, combinat cu concentrarea industriei naționale în zone geografice restrânse, a condus la pierderea interesului public față de meserii și, în principal, față de conceptul de meseriaș”, explică Dana Oprișan, directorul de resurse umane al Grupului Renault România.

Lipsa specialiștilor pe piața forței de muncă, dar și un slab interes al tinerilor față de școlile profesionale au determinat mai multe companii să se implice în sistemul educațional, finanţând astfel școli profesionale în sistem dual, unde angajatorii au posibilitatea de a-și forma viitorii angajați.

Trei companii care se implică în învăţământul profesional din România

Una dintre școlile profesionale duale este Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, dezvoltată de Grupul Economic German (grup format din companii precum Continental, Schaeffler, Draxlmaier sau Preh). Școala se axează mai mult pe abilitățile practice ale elevilor decât pe teorie, așa cum sunt majoritatea școlilor create de acest tip.

Lipsa forței de muncă a determinat și compania IPSO Agricultura să înceapă colaborarea cu Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj din București  pentru formara unei clase în sistem dual cu specializarea de mecanic auto. Planurile companiei nu stau în loc, ei vor să crească în continuare noi generații de meseriași, adaptați nevoilor industriei moderne.

Un alt exemplu de companie care s-a implicat în sistemul educațional este și Grupul Renault România care a semnat un protocol de parteneriat cu Inspectoratul școlar al județului Argeș și Primăria orașului Mioveni pentru înființarea și susținerea unor clase de învățământ profesional, în domeniul mecanică, calificarea profesională de sculer matrițer la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini din Mioveni.

Învățământul dual oferă diverse beneficii pentru elevi precum bursă de la stat, bursă suplimentară în funcție de performanță, cazare, masă, transport, materiale suplimentare de studiu, posibilitatea de a face un stagiu de practică în cadrul companiei cu care are parteneriat liceul. 

Cât despre durata studiilor într-o astfel de școală, aceasta este de trei ani, perioadă în care îți poți obține o specializare și te poți angaja în compania la care ai făcut practică.

Învățământul profesional dual permite accesul gratuit la programe de pregătire tuturor absolvenților de gimnaziu care doresc să urmeze cursurile, până la vârsta de 26 de ani.