”Există deja un contingent destul mare de puşcaşi marini la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care a fost majorat recent cu 175 de militari. SUA au trimis nava USS Cook la Marea Neagră, iar aceasta face chiar acum exerciţii în largul ţărmului român la Marea Neagră. Şi, după cum ştiţi, sunt deja în derulare survoluri ale AWACS. Deci România are deja un pachet solid de măsuri la sol, în apă şi în aer, şi alte măsuri vor fi analizate în acest pachet”, a declarat gen. Breedlove în cadrul unui briefing de presă care a avut loc după decizia de miercuri a NATO de a întări apărarea colectivă în Sud-Estul Europei.

În ceea ce priveşte zborurile avioanelor AWACS de deasupra României şi Poloniei, SACEUR a afirmat că ”sunt extrem de utile în înţelegerea a ceea ce se întâmplă în spaţiul aerian al NATO, deasupra aliaţilor NATO, pentru a-i apăra în mod adecvat pe aliaţii NATO”.

Generalul Philip Breedlove a precizat că va trimite 'în cursul nopţii, cel târziu mâine dimineaţă' conducerii politice a NATO mişcările specifice care ar urma să aibă loc, precum şi detaliile referitoare la unităţi, locaţii şi exerciţii, urmând ca apoi să fie luate deciziile propriu-zise de desfăşurare a mijloacelor de apărare. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat anterior în cadrul unei conferinţe de presă că noile desfăşurări de nave, avioane şi trupe aliate vor avea loc în ”termen de zile”.

”Măsurile adoptate azi sunt de natură defensivă şi menite să-i asigure pe aliaţii noştri din Est de angajamentul nostru de nezdruncinat pentru responsabilităţile noastre de apărare”, a mai spus SACEUR, care a subliniat că singura cale de rezolvare a crizei din Ucraina este cea politică.

”Măsurile imediate sunt concepute şi planificate să fie sustenabile minim până la 31 decembrie, iar ulterior în cursul anului NATO va decide ce ar trebui aplicat dincolo de acea dată”, a mai spus Breedlove.

El a precizat că va încerca să discute la telefon cu şeful Statului major general al forţelor armate ruse, Valeri Gherasimov, despre ce presupune pachetul de măsuri adoptat miercuri de NATO. (Sursa: Agerpres)