Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, joi, că țara noastră are posibilitatea de a genera bunăstare economică în această zonă prin furnizarea de gaze. El a explicat că România poate participa la reconstrucția Ucrainei în special prin furnizarea de gaze naturale. Asta în condițiile în care Legea offshore va oferi un statut energetic important pentru România:

„Primul aspect la care ne putem gândi în viitorul apropiat legat de România și de posibilitățile ei de a genera bunăstare economică în această zonă este gazul, furnizarea de gaze. Suntem unul dintre puținele state din lume care în curând vom avea surplus”, a spus liberalul.

El a explicat că legea exploatării offshore, dacă ar fi fost din 2018, poate că ar fi fost un moment extraordinar. Stroe a mai amintit de mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă, care spunea cu o zi în urmă că, în momentul de față, consumăm mult mai puțin decât producem.

Mesajul transmis de Ionuț Stroe: Vom putea oferi tuturor celor care au nevoie această resursă

„În regiune am putea fi un furnizor de stabilitate pe zona asta de energie. Zăcămintele noastre sunt uriașe în raport cu consumul și în viitor vom putea oferi tuturor celor care au nevoie această resursă.

Există având în vedere vecinătatea foarte multe posibilități de transfer, de comerț, de activitate economică susținută între cele două state. Companiile românești, în formă de asociere internațională, și noi putem fi un actor foarte important”, a declarat Ionuț Stroe.

Țara noastră dispune de două rute de aprovizionare, în condițiile în care la finele anului trecut România nu avea altă posibilitatea de a aduce gaz decât din Federația Rusă. În momentul de față sunt discuții pentru aprovizionarea cu gaze cu Emiratele Arabe Unite, Qatar, SUA, Israel și Azerbaidjan, a arătat ministrul Energiei, Virgil Popescu, cu o zi în urmă.

Ne propunem să reducem cât mai mult dependența de gazul rusesc

În privința producției interne de gaze, Virgil Popescu a explicat că din iulie vor intra în sistem gazele extrase din Marea Neagră de compania Back Sea Oil and Gas. Alte surse potențiale sunt exploatările onshore de mare adâncime și perimetrul din Marea Neagră care va fi exploatat de OMV Petrom și Romgaz.

„Ne propunem să reducem cât mai mult dependența de gazul rusesc”, a declarat Popescu. El a precizat că în prezent producția internă de gaze este mai mare decât consumul, iar surplusul merge în depozite.