Marea Neagră devine punct important pentru strategia SUA. Se vor face investiții

Strategia de securitate a SUA pentru Marea Neagră aduce beneficii pentru România, concentrându-se pe domenii strategice precum apărarea, economia și reziliența democratică. Cu toate acestea, la aproximativ șase luni după ce Congresul SUA a adoptat o lege mai largă care include și strategia pentru această regiune, există încă numeroase detalii care trebuie stabilite.

George Vișan, cercetător la Institutul Diplomatic Român și membru al cunoscutei Jamestown Foundation din SUA, subliniază importanța acestui act. El atrage și atenția asupra unei anumite vulnerabilități în sudul flancului estic al NATO.

„Avem în momentul de față, prin intermediul Congresului SUA, un document cu valoare politică și juridică care susține prezența americană în această regiune și care practic ajută la implementarea politicii americane în regiune. Nu mai e o chestiune doar de contingență, e pur și simplu parte a politicii externe americane”, spune Vișan, pentru Adevărul.

NATO la Marea Baltică

Potrivit acestuia, o mare parte din această strategie se datorează eforturilor de diplomație ale României, care au reușit să sublinieze la Washington importanța Mării Negre și necesitatea unei strategii adecvate din partea SUA.

Cu toate acestea, există încă detalii importante de clarificat și o problemă esențială de rezolvat pe flancul estic al NATO. În timp ce Marea Baltică din partea nordică a flancului a devenit o zonă NATO bine consolidată, cu prezența unui număr semnificativ de trupe americane, situația este diferită în sudul flancului, unde se află România.

„În momentul de față există o diferențiere oarecum nefirească față de cele două capete ale flancului estic. În zona Mării Baltice avem ceea ce se cheamă enhanced forward presence (prezență avansată îmbunătățită) față de zona Mării Negre, unde avem o prezență mai redusă. Practic, în Marea Baltică, din punct de vedere strategic mișcările Federației Ruse sunt constrânse în acest moment în ciuda unor desfășurări de forțe destul de importante din partea Kremlinului. Nu și în Marea Neagră”, explică el.

La Marea Neagră, Turcia și Rusia își împart influența

Situația este cu totul diferită în Marea Neagră, unde Rusia și Turcia își împart influența.

„În Marea Neagră, situația e însă una de război, pentru că războiul ruso-ucrainean se poartă în acestă zonă. Într-adevăr, SUA și aliații europeni și-au mărit prezența în România și avem desfășurarea de forțe americane suplimentare, avem un important grup de luptă condus de Franța și perspectiva dezvoltării acestuia până la nivel de brigadă. Dar trebuie să existe o schimbare de tratament asupra a ceea ce privește flancul estic, pentru că există riscul dezvoltării aici a unui plex solar al alianței”, subliniază George Vișan.

În plus, în zona Mării Negre există și o altă problemă importantă, cea legată de Dunăre. Expertul a remarcat că în ceea ce privește România, există nu numai regiunea Mării Negre, ci și Dunărea, care joacă un rol foarte important în sprijinirea Ucrainei.

El personal consideră că este puțin probabil ca Rusia să atace România sau alte țări, dar în contextul unui război în proximitatea granițelor, este necesar să se ia în considerare cele mai pesimiste scenarii. Expertul subliniază că Dunărea este parte a regiunii Mării Negre și că Marea Neagră nu poate fi înțeleasă în mod complet fără a lua în considerare Dunărea, care este al doilea fluviu ca lungime și importanță strategică în Europa, după Rin.

George Vișan explică că, practic, prin intermediul Dunării, mai multe state din centrul și estul Europei au acces la Marea Neagră și, în consecință, este necesară o prezență puternică a NATO în zonă și o monitorizare constantă a trupelor NATO.