În 2012, ţara noastră va a avea o creştere economică de 3,8%. În ceea ce priveşte rata inflaţiei, aceasta va scădea de la 6,1% în acest an, la 5,5 în 2011 şi la 3,2 în 2012. Aceeaşi tendinţă o va avea și rata şomajului care va întregistra scăderi în următorii doi ani: 7,5% anul acesta, 7,4% în 2011 şi 7% în 2012.
Documentul executivului de la Bruxelles arată că relansarea economică va continua în cadrul UE. Rezultatele obţinute în acest an au fost mai bune decât cele preconizate, de aceea creşterea anuală din 2010 a fost revizuită simțitor în sus în comparaţie cu previziunile din primăvară.
Cu toate acestea, în ciuda contextului internaţional mai relaxat şi a începerii consolidării bugetare, activitatea economică va fi mai moderată spre sfârşitul anului și în 2011, pentru a se intensifica din nou în 2012, pe fondul creşterii cererii din sectorul privat. Pe măsură ce relansarea economică se face simţită în UE, condiţiile de pe piaţa muncii urmează să se îmbunătăţească treptat în perioada analizată în previziuni, la fel și situaţia bugetară. Rata şomajului ar urma să scadă la aproximativ 9% în 2012.
Astfel, în condiţiile încetinirii prognozate a activităţii globale, care frânează creşterea exporturilor, şi ale încheierii măsurilor de sprijin temporare, perspectivele pe termen scurt pentru economia UE par mai modeste. Contribuţia exporturilor nete la creşterea PIB-ului ar urma să scadă în perioada analizată, în timp ce contribuţia cererii interne ar trebui să crească, datorită creşterii progresive a investiţiilor şi a consumului privat.
Cât despre consumul privat, relansarea prevăzută se bazează pe o perspectivă de îmbunătăţire lentă a situaţiei locurilor de muncă, o creştere moderată a veniturilor şi o rată scăzută a inflaţiei, deşi consolidarea şi scăderea gradului de îndatorare al gospodăriilor ar putea frâna această evoluţie.