Potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie. În ceea ce privește ţările membre cu cele mai ridicate rate, potrivit sursei citate, este vorba despre Estonia, Lituania şi Polonia (toate cu 5%), urmate de Ungaria (4,9%), Belgia (4,7%) şi România (4%).

Eurostat arată că în urma comparației cu situaţia din luna iulie 2021, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă într-un singur stat membru şi a crescut în 26 de ţări. Totodată, sursa citată precizează că în rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a urcat până la 4% în august, de la 3,8% în iulie. În același timp, comparativ, în luna august 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,5%.

În ceea ce privește situația din zona euro, datele Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei a crescut până la 3% în luna august, de la 2,2% în iulie.  De asemenea, pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 1,44 puncte procentuale.

România, o rată a inflației în continuă creștere

Amintim faptul că anterior, în cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) anunța că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3% în luna august 2021, de la 5% în iulie, în  contextul în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,92%, mărfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,97%.

În acelși timp, datele publicate de INS mai arătau că rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4%.

Totodată, pe lângă creșterea prețurilor la alimente din România, cetățenii se confruntă și o creștere a facturilor la electricitate și gaz care a început deja să se resimtă la nivel național.

În ceea ce privește rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni, perioada septembrie 2020 – august 2021 faţă de precedentele 12 luni, adică perioada septembrie 2019 – august 2020, determinată pe baza IAPC, potrivit datelor publicate de INS, este de 2,6%.

Amintim faptul că Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, conform unei prezentări realizate în august de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.