Marcel Boloş susține că România are o problemă în privința ratingului de țară

Marcel Boloş, Ministrul Finanțelor Publice, subliniază că dezvoltarea României este susținută de investiții. Totodată, spune el, gestionarea împrumuturilor menține datoria publică sub pragul critic de 60% din Produsul Intern Brut. Această abordare permite țării să avanseze, deoarece suma alocată investițiilor este mai mare decât cea destinată deficitului bugetar.

Cu toate acestea, ministrul a atenționat că România se confruntă cu dobânzi mai ridicate la împrumuturi comparativ cu alte state din Uniunea Europeană. Acest lucru se întâmplă din cauza ratingului de țară atribuit.

„Trebuie să ne uităm la o regulă foarte simplă în ceea ce priveşte partea de împrumuturi pentru că atunci când noi realizăm împrumuturile, o componentă merge pentru refinanţarea datoriei publice şi cealaltă componentă merge pentru finanţarea deficitului bugetar.

Câtă vreme deficitul bugetar, cum este prognozat pentru anul 2024 – avem 80 de miliarde de lei, 5% din PIB – câtă vreme deficitul bugetar este ca valoare sub valoarea bugetului alocat pentru investiţii – să nu uităm că noi avem pentru investiţii alocat peste 124 de miliarde de lei – atunci împrumuturile înseamnă că sunt şi finanţarea deficitului bugetar este cu prioritate dirijată spre implementarea de investiţii.

Câtă vreme reuşim să păstrăm acest echilibru între valoarea deficitului bugetar şi valoarea bugetului alocat pentru investiţii…”, a explicat Marcel Boloş, pentru Digi24.

Marcel Boloș
Marcel Boloș / SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Ratingul de țară obligă România să se împrumute cu dobânzi mari

Totuși, Boloș a subliniat că România se confruntă cu o mare problemă. Este vorba de dobânzi ridicate la împrumuturi, ca urmare a ratingului de țară pe care îl deține: BBB minus.

Ministrul explică faptul că există încă un drum lung de parcurs în ceea ce privește reducerea costurilor asociate dobânzilor la împrumuturi.

„Mai trebuie să fim foarte atenţi la rata dobânzii. Aici, într-adevăr, avem o problemă, aceea este a ratingului de ţară, pentru că ştim bine că avem această încadrare în BBB minus şi, din această perspectivă, ratele dobânzii sunt ridicate raportat la ceea ce se întâmplă în celelalte state membre ale Uniunii Europene şi aici mai avem de lucrat ca să reducem costurile cu dobânda aferentă împrumuturilor, dar în momentul în care se inversează procentul, în momentul în care trecem peste 60% din PIB – noi acum avem 48-49% din PIB procentul de datorie publică – cum spuneam, ar fi păcat, acum când România implementează acest program de investiţii important pentru modernizarea ei, să stopăm dintr-o dată şi prin regulile deficitului bugetar şi a datorii publice să renunţăm la dezvoltarea ţării”, a afirmat el.

Conform afirmațiilor lui Boloș, pragul critic pentru datoria publică, cunoscut sub numele de „linia roșie”, este definit în Tratatul de la Maastricht. Acesta reprezintă 60% din PIB.

El a menționat că accelerarea cheltuielilor cu dobânzile este un aspect dificil de gestionat pentru bugetul de stat. Totuși, ministrul a subliniat că onorarea datoriilor nu este o problemă.

„Spun investitorilor că nu avem nicio problemă să nu rambursăm datoria publică pe care o avem”, a arătat Boloş.