Vor fi deschise centre de vaccinare anti-COVID în principalele unităţi sanitare din România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a inaugurat noua unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani. Această unitate a fost extinsă şi modernizată în baza unui proiect cu co-finanţare europeană în valoare de 12,5 milioane de lei.

Cu această ocazie, Alexandru Rafila a precizat că, în perioada următoare, vor fi deschise centre de vaccinare împotriva COVID-19 în principalele unităţi sanitare din România, în condiţiile în care sunt puţini medici de familie care se implică în procesul de vaccinare împotriva COVID-19.

„Centrele de vaccinare în varianta pe care o cunoaşteţi dumneavoastră nu, dar vom organiza centre de vaccinare în principalele spitale, în principalele unităţi sanitare din România, inclusiv aici la Botoşani. Este normal să se întâmple aşa pentru că aţi văzut că sunt persoane care trebuie să se deplaseze la distanţe mari, sunt relativ puţini medici de familie care se implică în programul de vaccinare, cu toate că activitatea de vaccinare este una dintre principalele activităţi preventive ale medicinii de familie.

Încercăm să îi ajutăm şi pe medicii de familie prin mărirea la 50% a pragului acceptabil de pierderi pentru vaccinul COVID, adică diferit de alte vaccinuri, astfel încât să încurajăm vaccinarea şi să fim pregătiţi mai ales pentru toamnă, când sperăm să fie autorizat vaccinul în varianta adaptată tulpinilor circulante şi sper că vor exista mulţi doritori care să facă acest vaccin adaptat, care poate nu numai să influenţeze cazurile grave la persoanele vârstnice sau cu comorbidităţi, ci să şi oprească transmiterea.

În momentul de faţă, actualul vaccin, din păcate, nu influenţează transmisibilitatea, dar sperăm să avem o variantă nouă a vaccinului în toamnă care să realizeze acest lucru”, a declarat joi Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă de la Botoșani.

Alexandru Rafila anunță o creștere a numărului de cazuri. Autoritățile se pregătesc pentru acest scenariu

Amintim că, tot joi, Ministrul Sănătății a declarat că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri COVID, subliniind faptul că autoritățile statului se pregătesc pentru un număr mare de infectări la secțiile de terapie intensivă (ATI).

Alexandru Rafila a spus că la această oră numărul de paturi ocupate la secțiile de terapie intensivă nu depășește 15 procente, însă precizează că acest lucru nu înseamnă că nu trebuie dezvoltate serviciile ambulatorii.

„Este o evoluţie care este preocupantă pentru Ministerul Sănătăţii, pentru autorităţile de sănătate publică. Ne pregătim pentru un număr de cazuri (COVID-19 – n.r) ceva mai mare la secţiile de ATI. Din fericire, numărul de paturi ocupate nu depăşeşte 15%, paturi de COVID-19, şi 12% pentru paturile ATI.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să dezvoltăm serviciile ambulatorii, încât să putem să asigurăm şi tratamentul ambulatoriu celor care au nevoie nu doar tratament spitalicesc”, a precizat oficialul din Guvern.

Ministrul Sănătății a explicat că trebuie luate măsuri de prevenție individuale care au și efecte asupra comunității.