Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că România este conectată la toate rutele de transport de gaze naturale, scopul fiind să devenim un hub energetic din acest punct de vedere.

„La sfârşitul lui 2021, s-a realizat prima interconectare a României cu Bulgaria şi cu Ucraina, putând mai departe să aducem gaze prin Turcia. Anul trecut, s-a finalizat în sfârşit interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria care a operaţionalizat coridorul vertical, putând aduce gaze prin Azerbaidjan.

Acest interconector a fost foarte important pentru realizarea celei de a doua rute de transport.

Şi Transgaz a realizat conducta Brua, care aduce gaze şi care a fost finalizată în termen şi, cu ajutorul ei, România e conectată în momentul de faţă la aproximativ toate rutele de transport de gaze naturale”, a declarat acesta în cadrul conferinței „Rute noi şi resurse sustenabile – ieşirea din criza gazelor”, organizată de Antena 3 CNN.

România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic până la începutul lui 2027

Potrivit lui Virgil Popescu, următorul pas este interconectarea dintre România și Serbia, pentru ca țara noastră să devină un hub de gaze naturale în perspectiva dezvoltării proiectului Neptune Deep. Astfel, am deveni independenți energetic, din punct de vedere al gazelor naturale, până la finele anului 2026 și începutul lui 2027.

„Dorim să facem interconectarea şi între România şi Serbia, pentru că România trebuie să devină un hub de gaze naturale în perspectiva dezvoltării proiectului Neptune Deep, iar ţara noastră va deveni independentă energetic din punct de vedere al gazului natural noi sperăm la sfârşitul lui 2026 şi începutul anului 2027.

Practic, să avem mai mult gaz decât putem consuma, să devenim un exportator net şi surplusul să poată fi dat regional”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, joi, la conferinţa „Rute noi şi resurse sustenabile – ieşirea din criza gazelor”, a mai spus ministrul Energiei.

Anul 2022, un an complicat din cauza războiului

Virgil Popescu a mai vorbit despre acest lucru și la sfârșitul anului 2022, despre care a spus că a fost un an complicat din punct de vedere energetic, din cauza războiului din Ucraina.

„Tot în acest an, Romgaz a cumpărat partea Exxon din Neptune Deep şi România se securizează practic din punct de vedere al gazelor naturale.

Începând cu sfârşitul anului 2026, România va deveni independentă energetic şi din punct de vedere al gazului natural. Vom produce mai mult decât putem consuma”, a spus el atunci.