Împrumutul se realizează în baza 'Acordului privind asistenţă financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova' ratificat prin Legea nr. 91/2016. 

"În luna ianuarie 2017, Ministerul Finanţelor din Republica Moldova a transmis Ministerului Finanţelor Publice din România o scrisoare oficială prin care solicită modificarea datei de eliberare a celei de-a doua tranşe de 50 milioane de euro din 31 martie 2016 în data de 27 februarie 2017" , se arată în comunicatul MFP. 

Potrivit Proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea modificării datei, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, a fost comunicată intrarea în efectivitate a facilităţii de finanţare acordată de Fondul Monetar Internaţional pe o perioadă de 3 ani, prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismul extins de creditare (ECF) în valoare totala de aproximativ 178,7 milioane de dolari. 

"Intrarea în efectivitate a facilităţii FMI reprezintă o condiţie necesară pentru eliberarea tranşei nr. 2 din asistenţa financiară rambursabilă acordată de România", se arată în document. 

Prin Legea nr. 91/6 mai 2016 a fost ratificat Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România, în calitate de împrumutător, şi Republica Moldova, în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150 de milioane de euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, fiind completat şi prin schimbul de scrisori dintre Prim-miniştrii României şi Republicii Moldova din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din data de 5 februarie 2016. 

"Schimbul de scrisori stabilea o serie de obligaţii din partea Republicii Moldova pentru eliberarea primei tranşe, cum ar fi stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI, iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului 
de afaceri, lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naţionale, prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie şi consultarea şi conlucrarea strânsă cu reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova pentru soluţionarea aspectelor menţionate", se precizează în nota de fundamentare. 

În data de 24 august 2016 a fost acordată prima tranşă a împrumutului prevăzut în Acord, în suma de 60 de milioane de euro, fiind confirmate progresele înregistrate de Republica Moldova în semnarea unui program de finanţare cu FMI pe o perioadă de 3 ani, printr-un acord la nivel de personal (staff level agreement) şi se comunicau măsurile adoptate pentru îmbunătaţirea mediului de afaceri şi a Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie.

AGERPRES