„Mă bucur că acest pas înainte făcut de România şi de Bursa de Valori Bucureşti este făcut în mandatul meu şi acest pas reprezintă în mare parte dorinţa mea de mult timp.

Economia de piaţă, capitalismul trebuie să se bazeze pe o puternică piaţă de capital. România avea nevoie de acest pas înainte, dobândirea statutului de piaţă emergentă secundară, ca un semnal de încredere în primul rând către jucătorii la bursă, către investitori, indiferent că sunt fonduri de investiţii, fonduri de pensii sau alţi investitori la bursă.

De asemenea, cred că este un semnal de încredere şi pentru toate companiile care au în gând să se listeze la bursă”, a declarat premierul Ludovic Orban în cadrul recepției organizate de către ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.

Guvernul este orientat către dezvoltarea investițiilor

Premierul a mai declarat luni că Guvernul este orientat spre dezvoltarea investiţiilor, a tuturor instituţiilor şi mecanismelor economiei de piaţă, dar şi că va încuraja companiile private să se listeze la bursă.

„Chiar dacă Parlamentul a adoptat de curând o lege care a încercat să blocheze doi ani de zile orice listare la bursă a unei companii de stat, noi vom continua procesul de pregătire a companiilor să fie listate la bursă.

De asemenea, vom încuraja companiile private să se listeze la bursă, prin instrumente de mai multe tipuri: instrumente financiare, instrumente fiscale, campanii de informare, pentru că o companie, practic, intră în liga întâi în momentul în care este listată la bursă, iar orice companie care este listată la bursă este mult mai credibilă, are posibilitatea de finanţare mult mai mare şi are inclusiv capacitatea de a se dezvolta pe pieţe regionale sau pe piaţa globală”, a spus Orban.

Se dorește creșterea interesului cetățenilor pentru BVB

„Să creştem numărul celor care investesc în acţiuni, în titluri de valoare pe bursă, pentru că, sigur, este mai riscant să investeşti pe bursă, dar în acelaşi timp este şi mai palpitant iar câştigurile pe care poţi să le înregistrezi pot să fie mult mai mari decât alte instrumente de a-ţi investi resursele financiare.

Pasul făcut cred că trebuie urmat de alţi paşi. Cât mai repede trebuie să evoluăm, printr-o capitalizare constantă, o creştere a capitalizării bursiere, o creştere a numărului firmelor care se listează la bursă, a atractivităţii bursei de la Bucureşti pentru investitori, o creştere constantă a numărului de jucători de pe bursă, pentru că dezvoltarea bursei este cel mai cert indicator al dezvoltării economice a României”, a adăugat el.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea