România a primit cereri din întreagă lume pentru vaccin

Secretarul de stat Andrei Baciu a explicat că țara noastră a primit „cereri de la țări din întreaga lume”. Anunțul acestuia vine după ce Florin Cîțu a spus anterior că România va vinde dozele de vaccin pe care le-a stocat, după ce a fost realizat cadrul legal pentru acest lucru.

Așadar, un prim lot, de un milion de doze Pfizer, va fi vândut către Danemarca. Totuși, urmează și alte tranzacții asemănătoare, a transmis secretarul de stat în ministerul sănătății, Andrei Baciu.

Avem 6,5 milioane de doze pe stoc

„După ce s-a aflat, într-o zi, două, am primit cereri de la țări din întreaga lume”, a declarat Andrei Baciu pentru liberatatea.ro

De asemenea, acesta a prezentat și o statistică privind dozele de vaccin aflate pe stoc. Potrivit celor spuse, România are în total 6.462.114 de doze de vaccinuri anti-COVID.

  • Pfizer – 3.575.66;
  • Moderna – 617.830;
  • AstraZeneca – 2.026.360;
  • Johnson&Johnson – 242.260.

Totodată, secretarul de stat a precizat că aceste doze vor fi vândute la prețul de achiziție către celelalte state. Acesta nu a dorit să dea exemple de țări care au făcut cereri, deoarece negocierile sunt încă în desfășuare. Secretarul de stat a amintit și de donațiile făcute către Republica Moldova, subliniind că vor și alte donați, tot pe considerente diplomatice.

Pe lângă vânzarea dozelor de vaccin de pe stoc, oficialii români au anunțat recent că vor renunța la primirea altor câteva milioane de doze. Mai exact, în luna iulie, în țara noastră ar fi urmat să ajungă peste 7 milioane de doze de vaccin, dar vor fi livrate, în urma solicitării României, doar vreo 2,6 milioane de doze.

Sursă foto: Dreamstime