Un fenomen care s-a acutizat în ultimii ani, respectiv pasivitatea statului român în ceea ce privește recuperarea de la cei responsabili a sumelor de bani plătite cu titlul de despăgubiri și amenzi în urma deciziilor CEDO și CJUE, este semnalat de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

În ultimii 2 ani dintr-un total de 177 de situații pentru care statul a fost sancționat de CEDO, Ministerul Finanțelor a sesizat Inspecția Judiciară în numai 11 dosare.

Aproape 100 de milioane de euro despăgubiri

În urma solicitărilor FACIAS, instituțiile statului român ne-au informat că din 2004 și până în prezent s-au plătit peste 99 de milioane de euro, cu titlu de despăgubiri în urma condamnărilor României la CEDO. În realitate, banii plătiți de către Ministerul Finanțelor, din bugetul de stat și, implicit, din banii românilor, sunt chiar mai mulți. Asta pentru că în suma oficială nu sunt incluse și despăgubirile plătite ca urmare a înțelegerilor amiabile dintre statul român și persoanele ale căror drepturi le-au fost încălcate.

Conform legii răspunderii magistratului, în cazul erorilor judiciare cauzatoare de prejudicii, statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva magistratului. Petru aceasta este nevoie ca Ministerului Finanțelor sa sesizeze Inspecția Judiciară pentru declanșarea unei anchete împotriva magistratului care a încălcat drepturile constatate de CEDO.

Amenzi plătite la CJUE privind implementarea directivelor europene

În plus, România plătește sume considerabile la CJUE cu titlu de amenzi și pentru depășirea termenului până la care ar fi trebuit implementate directivele europene sau pentru netranspunerea directivelor în legislația internă. În acest moment, împotriva statului român sunt declanșate mai multe proceduri de infringement pentru cele peste 28 de directive care trebuiau transpuse în legislația romana încă de acum doi ani și pentru care românii riscă să suporte amenzile date de U.E..

În mod similar, FACIAS propune constituirea unui cadru legal pe modelul Legii răspunderii magistraților în cazul despăgubirilor plătite la CEDO pentru tragerea la răspundere a politicienilor care nu își exercită cu bună credință atribuțiile de serviciu și nu transpun directivele europene.