România aduce refugiați sirieni direct din Orientul Mijlociu! Totul se petrece cu mare discreție, în condițiile în care în presa românească subiectul este inexistent, scrie evz.ro.

Astfel, pe site-ul Organizației Internaționale pentru Migrație, se precizează că ”patruzeci și doi de refugiați din Siria, inclusiv 17 copii, au ajuns în siguranță la București, după ce au plecat din Amman, Iordania, în ultimele două săptămâni, ca parte a programului de relocare a refugiaților din România. Grupul a inclus un vârstnic în vârstă de 82 de ani, care își sărbătorea ziua de naștere în ziua sosirii și doi bebeluși foarte mici, de trei luni și două săptămâni”.

Iar ”personalul OIM – Organizația Internațională pentru Migrație i-a salutat pe refugiații de pe aeroportul din București în perioada 15/10 și 23/10 împreună cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări”. Este vorba, se pare, de două curse aeriene, scrie sursa citată.

Surprizele nu se opresc aici. Articolul de pe site-ul OIM face următoarele precizări: ”Cu sprijin logistic din partea OIM, Inspectoratul General pentru Imigrări din România desfășoară misiuni de selecție în Iordania. (…) România s-a angajat să reinstaleze 109 refugiați sirieni din Turcia și Iordania ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a spori relocarea în solidaritate cu țările gazdă”. Cu alte cuvinte, nu e vorba de mult discutata solidaritate cu țările UE din prima linie a imigrației, ci cu Orientul Mijlociu.

Este vorba despre un proiect de relocare numit STARRT III, ”condus de OIM în România, în parteneriat cu Fundația pentru servicii sociale Schottener, și finanțat de Uniunea Europeană prin Programul național – Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF)”.

Ce au comunicat autoritățile române

Pe data de 23 octombrie, Inspectoratul General pentru Imigrări anunța, printr-un comunicat de presă, sosirea la București a unui lot de 24 de refugiați sirieni:

”Transferul refugiaţilor sirieni, de astăzi, reprezintă punerea în aplicare a prevederilor. Hotărârii de Guvern nr.1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România și face parte din angajamentele asumate de statul nostru, pentru perioada 2018-2019, privind transferul a 109 persoane aflate în nevoie de relocare din Iordania și Turcia. Grupul celor 24 de persoane încheie operațiunea de relocare din Iordania privind responsabilitatea transferului pentru cele 40 de persoane stabilită prin deciziile Comitelului pentru relocarea refugiaților din România”.

Iar Mircea Mocanu, șeful biroului OIM din România, a declarat că ”Reinstalarea se dovedește încă o dată un instrument uimitor pentru călătorii umane și sigure. Ne bucurăm că sprijinim guvernul român în răspunsul său umanitar față de situația din Iordania și Turcia”.

Totuși, niciuna dintre aceste comunicări nu a ajuns în presa românească, mai scrie Evenimentul Zilei, care se întreabă dacă nu cumva Ministerul de Interne ”a uitat” să transmită informația către presă prin ”mijloacele specifice”.