Potrivit sursei citate, emisiunea a fost destinată în principal refinanţării parţiale a obligaţiunilor emise pe piaţa internă în euro, scadente în data de 26 februarie 2016, în contextul necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice prin titluri de stat emise pe piaţa internă, anunţate la finalul anului 2015.

În acelaşi timp, MFP a avut în vedere cererea specifică exprimată de investitorii locali pentru titlurile de stat în euro, susţinută de creşterea volumului disponibilităţilor în valută, ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valuta de către Banca Naţională a României.

"Emisiunea s-a bucurat de un interes substanţial din partea mediului investiţional, având un nivel ridicat de supra-subscriere (de peste 2 ori) şi un cost foarte competitiv. Evoluţia este similară celei înregistrate la emisiunile de euroobligaţiuni externe în euro redeschise de România săptămâna trecută. Ţinând cont de cererea mare pentru acest instrument, în contextul lichidităţii crescute în euro pe piaţa internă urmare rambursării unei emisiuni de obligaţiuni pe piaţa internă de aproximativ 1,6 miliarde de euro în data de 26 februarie, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere redeschiderea acestei emisiuni şi în martie", informează, joi, un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

SURSA: Agerpres