România a depășit un prag important

CNCAV a anunţat că astăzi, 31 martie, România a depăşit pragul de 2.000.000 de persoane vaccinate. Dintre acestea, aproximativ jumătate au primit deja ambele doze de vaccin.

„În această dimineaţă, la ora 10.00, am depăşit pragul de 2.000.000 de persoane vaccinate împotriva COVID-19”, informează CNCAV.

Potrivit comitetului, din 27 decembrie şi până miercuri s-au administrat 3.050.742 de doze. De asemenea, 1.050.694 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze.

Când va apărea, de fapt, certificatul de vaccinare?

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat că se dorește finalizarea certificatului digital de vaccinare până la târgul de turism FITUR-2021. Amintim că acest târg va avea loc la Madrid, începând cu 19 mai.

„Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european Margaritis Schinas, după o întâlnire cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

El a mai spus că ar fi bine ca certificatul digital de vaccinare să fie valabil până la acea dată pentru a nu pierde vara dar și pentru inaugurarea FITUR.

Amintim că Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene lucrează la definitivarea detaliilor certificatului digital. În același timp, Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte țări pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor „dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”.

Documentul va arăta dacă titularul a fost sau nu infectat cu coronavirus, dacă a fost testat negativ pentru COVID sau dacă a fost sau nu vaccinat. Cu o astfel de dovadă a vaccinării împotriva Covid-19 – sau „certificat verde digital”, aşa cum îl numeşte Comisia Europeană – o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută şi în alt stat membru ca imunizată. Acest aspect ar putea facilita călătoriile, inclusiv în scop turistic, între ţări.

„Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a indicat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene.

Sursă foto: Dreamstime