Când va apărea, de fapt, certificatul de vaccinare? Cine nu-l are nu ar trebui să plece de acasă

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat că se dorește finalizarea certificatului digital de vaccinare până la târgul de turism FITUR-2021. Amintim că acest târg va avea loc la Madrid, începând cu 19 mai.

„Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european Margaritis Schinas, după o întâlnire cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

El a mai spus că ar fi bine ca certificatul digital de vaccinare să fie valabil până la acea dată pentru a nu pierde vara dar și pentru inaugurarea FITUR.

Se lucrează la definitivarea detaliilor

Amintim că Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene lucrează la definitivarea detaliilor certificatului digital. În același timp, Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte țări pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor „dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”.

Documentul va arăta dacă titularul a fost sau nu infectat cu coronavirus, dacă a fost testat negativ pentru COVID sau dacă a fost sau nu vaccinat. Cu o astfel de dovadă a vaccinării împotriva Covid-19 – sau „certificat verde digital”, aşa cum îl numeşte Comisia Europeană – o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută şi în alt stat membru ca imunizată. Acest aspect ar putea facilita călătoriile, inclusiv în scop turistic, între ţări.

„Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a indicat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene a mai spus că până pe 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, aşadar „o dată foarte importantă pentru Europa”, circa 70% din populaţia Uniunii Europene să fie vaccinată anti-COVID-19.