Parlamentul European a prelungit regulamentul privind certificatul COVID-19. Este valabil până în iunie 2023

Trebuie menționat că decizia a fost luată în contextul în care multe state membre au încetat să solicite certificatul digital COVID-19 la intrarea pe teritoriul lor. Totuși, instituția europeană spune că legislatorii vor să garanteze că cetățenii se pot deplasa liber în cazul „în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”.

„Legislatorii europeni vor să garanteze că cetăţenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a transmis Parlamentul European într-un comunicat, preluat de afp.com

Amintim că regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar comun, atestând vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iulie 2022. Comisia a propus în februarie să îl prelungească cu un an.

„Situaţia epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante. Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders.

Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19

Chiar și așa, „acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii”, a subliniat comisarul.

Acordul politic la care s-a ajuns luni seara mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a fi aplicat de la 30 iunie.

La sfârşitul lui 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Situația epidemiologică din România

În altă ordine de idei, Ministerul Sănătății a informat anterior că în intervalul 06 – 12 iunie 2022 au fost înregistrate 2.112 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 267 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Până la momentul respectiv, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.912.878 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.14.