În anul 2004, Omer Dede si Serdar Elhuseyni au preluat în concesionare aproximativ 70% din acțiunile deținute de statul roman la IMUM Medgidia – societate al cărei obiect de activitate era fabricarea mașinilor agricole. Totodată, statul a cesionat și un procent de 13,38% acțiuni rezultate din conversia în acțiuni a datoriilor IMUM SA Medgidia la FDFEE Electrica Dobrogea.

În urmă cu patru ani, septembrie 2009, inspectorii AVAS – la acea dată, au constat că investitorii nu și-au respectat obligațiile asumate prin contract, astfel că Autoritatea a procedat la executarea garanției reale mobiliare, redevenind acționarul societății conform contractului.

Cei doi investitori au acuzat statul roman că, prin măsurile întreprinse, AAAS și, implicit, România ar fi încălcat anumite prevederi ale Acordului privind Promovarea și Protejarea Reciprocă a Investițiilor între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia (“Tratatul Bilateral între Romania si Turcia”). “Prin urmare, aceștia au solicitat despăgubiri în valoare de 28,16 milioane euro și  22.566 dolari la ICSID pentru daunele produse”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, prin decizia arbitrală definitivă pronunțată în data de 5 septembrie 2013,  tribunalul arbitral ICSID a respins în unanimitate cererea arbitrală și a admis excepția lipsei de competență invocate de către statul roman prin AAAS.

Interesele statului român prin AAAS au fost reprezentate de consorțiul alcătuit din Tuca Zbârcea și Asociații, Bucuresti, și Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, birourile din Frankfurt și New York, mandatat în acest sens.