În acest context, ministrul Alexandru Nazare a subliniat necesitatea eliminării sinecurilor, a privilegiilor și a cheltuielilor discreționare, măsuri ce vizează atât administrația centrală, cât și cea locală.
Alexandru Nazare spune că Guvernul a avut la dispoziție doar zece zile pentru a lua primele măsuri esențiale
Nazare a explicat că Guvernul a avut la dispoziție doar zece zile pentru a lua primele măsuri esențiale. În lipsa acestora, România ar fi riscat suspendarea fondurilor externe și pierderea capacității de finanțare începând cu 15 august.
Din acest motiv, executivul a adoptat rapid primul pachet de măsuri fiscale, urmând să continue cu al doilea și al treilea pachet, anunțate deja de premierul Ilie Bolojan.
„Avem nevoie de justiţie socială şi avem nevoie ca impactul pe cheltuieli şi pe eficienţa statului să fie cel puţin la fel de mare, dar diferenţa e că nu aveam timp. Am avut 10 zile şi dacă nu luam măsuri în aceste 10 zile, ce am fi discutat despre suspendarea fondurilor şi despre perspectiva de a ne pierde posibilitatea de a ne mai finanţa, începând cu 15 august.
Vom continua. De aceea a anunţat prim-ministru Ilie Bolojan al doilea şi al treilea pachet, pentru că trebuie făcută curăţenie în tot ce înseamnă sinecuri şi privilegii, trebuie făcută curăţenie în tot ce înseamnă cheltuieli discreţionare şi trebuie reinstituită disciplina finanţelor publice, nu numai în administraţia centrală ci şi în administraţia locală.
Aceste lucruri trebuie făcute de urgenţă pentru că am ajuns la limita în care aceste cheltuieli nu mai sunt suportabile”, a declarat ministrul.

Diferența față de perioadele de criză anterioare constă în faptul că acum statul nu mai are avantajul unei datorii publice scăzute
Potrivit ministrului, diferența față de perioadele de criză anterioare constă în faptul că acum statul nu mai are avantajul unei datorii publice scăzute. Dacă în trecut aceasta era în jur de 42-48%, în prezent s-a dublat, ceea ce obligă autoritățile să acționeze cu mai multă responsabilitate și promptitudine pentru a restabili echilibrul financiar.
„Nu mai suntem la 47%, la 48%, la 42%. În crizele precedente, ne-a avantajat faptul că datoria publică era ceva mai mică. Acum, ajungând la 60%, nu mai avem acel lux.
Şi uitaţi-vă cât a crescut, s-a dublat. Deci trebuie să fim mult mai responsabili”, a mai spus Alexandru Nazare.
În cadrul noului pachet fiscal, a fost introdusă o măsură legislativă prin care prim-ministrul are obligația de a prezenta anual, până la finalul lunii martie, un raport în Parlament privind execuția bugetară a anului precedent și perspectivele economice pentru perioada următoare.
Acest demers este menit să crească transparența și responsabilitatea în administrarea finanțelor publice, după modelul practicat în instituții precum Parlamentul European sau Congresul Statelor Unite.
„Instituim obligaţia pentru primul ministru să vină până la sfârşitul lunii martie în Parlament să prezinte un raport asupra economiei, starea economiei, cum se întâmplă în Parlamentul European, cum se întâmplă în Statele Unite, în care explică ce s-a întâmplat cu execuţia anului viitor şi care sunt perspectivele economice pentru România”, a conchis Nazare.