Reguli pentru românii cu porci în curte!

Reguli pentru românii cu porci în curte! Legea porcului vine cu prevederi noi pentru crescătorii particulari. Potrivit reglementărilor, se interzice în totalitate vânzarea de către particulari a porcilor pe care aceștia i-au crescut în propria gospodărie. În plus, legea scrie că se interzice și comercializarea cărnii provenită de la porcii de gospodărie.

ANSVSA a emis de curând noile norme privind aplicarea Legii porcului. Mai mult de atât, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

Legea în vigoare arată că transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate și autorizate sanitar-veterinar. Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale. Indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale.

Această operațiune se certifică prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție a mijlocului de transport animale vii.

Se scumpește carnea de porc

A devenit aproape o regulă ca în perioada Sărbătorilor de Iarnă, carnea să se scumpească. Astfel, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru carnea de porc. Chiar înainte de Crăciun, prețul unui kilogram de carne va crește simțitor.

În prezent, un kg de carne de porc costă nu mai puțin de 9,50 lei. Acesta este însă prețul cu care pleacă de la fermieri. Până ajunge pe rafturile magazinelor, prețul mai crește de câteva ori.

Cea mai scumpă carne de porc în viu, dar și carcasă, este cea din rasa Mangalița, între 30 și 35 lei pe kilogram. La polul opus, sunt porcii din rase comune, unde crescătorii cer între 15 și 20 lei pe kilogram în viu și 25 lei carcasa.

În cazul porcilor direct sacrificat și tranșați de crescători, prețul unui kilogram depășește 25 lei.

Deocamdată, vânzările, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au scăzut cu 25%.

Noi reguli pentru crescătorii de porci

Micii crescători de porci din România sunt acum supuși unor noi reguli și obligații în urma intrării în vigoare a Legii nr. 122/2023 și a Normelor de biosecuritate aprobate prin Ordinul nr. 132/418/2023.

Aceste reguli, care au devenit obligatorii din 24 octombrie 2023, au fost introduse pentru a asigura siguranța și sănătatea animalelor, dar și pentru a preveni răspândirea bolilor în rândul porcinelor din gospodăriile oamenilor.