Conform datelor preliminare revizuite vineri de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în ultimele trei luni 2015, o creştere anuală de 1%, faţă de un avans de 0,7% previzionat anterior. În trimestrele doi şi trei din 2015 economia a crescut cu 3,9% şi, respectiv, 2%. Economiştii se aşteaptă la o expansiune semnificativă în primele trei luni din 2016, deoarece fundamentele rămân solide. 

Nivelul stocurilor acumulate s-a ridicat la 81,7 miliarde de dolari în trimestrul patru din 2015, faţă de 68,6 miliarde de dolari previzionat anterior. Este totuşi un nivel ridicat al stocurilor, care ar putea afecta şi avansul economiei în primul trimestru din acest an, avertizează analiştii. 

Analiştii se aşteaptă ca în primul trimestru din acest an PIB-ul SUA să înregistreze o expansiune de 2,5% dar au avertizat că există riscuri din cauza încetinirii pieţelor emergente, a aprecierii dolarului şi a recentelor turbulenţe de pe pieţe. 

Economia americană a fost susţinută de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) care au crescut cu 2% în perioada octombrie – decembrie 2015, faţă de un avans de 2,2% estimat anterior. 
Exporturile s-au redus cu 2,7%, faţă de un declin de 2,5% estimat iniţial, fiind afectate de aprecierea dolarului şi reducerea cererii pe plan internaţional. 

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, o creştere similară cu cea din 2014. SUA nu au mai înregistrat din 2005 un avans anual de peste 3%.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: