Studiul lor a fost publicat în revista Nature Communications și reprezintă prima evaluare a modului în care geoingineria climatică ar putea influența declanșarea bolilor infecțioase, potrivit Phys.

Există proiecte de geoinginerie care vizează influențarea schimbărilor climatice. Acestea sunt proiecte care încearcă să reducă sau să compenseze problemele pe care planeta noastră le are cu efectele diferite ale schimbărilor climatice.

Studiul se concentrează pe managementul radiațiilor solare (SRM), o intervenție care emite ipoteza unor acțiuni de urgență menite să reducă impactul periculos al schimbărilor climatice.

În ce constau proiectele de geoinginerie?

O astfel de acțiune este injectarea de aerosoli în stratosferă, care reflectă lumina soarelui, limitând temporar încălzirea globală.

Un alt proiect de geoinginerie este de a crea copaci sintetici capabili să capteze și stocheze CO2 ca pe un lucru real, dar cu o viteză și o eficiență mai mari.

Există, de asemenea, proiecte care lansează microcristale în spațiu.

Riscurile și beneficiile geoingineriei pentru sănătate

„Implicațiile acestui studiu pentru luarea deciziilor sunt semnificative”, spune Colin Carlson, profesor asistent la Centrul pentru Știința și Securitatea Sănătății Globale de la Centrul Medical al Universității Georgetown, autorul principal al studiului.

„Geoingineria ar putea salva vieți, dar presupunerea că va face acest lucru la fel pentru toată lumea ar putea dezavantaja unele state, atunci când vine vorba de luarea deciziilor.

Dacă geoingineria se referă la protejarea populațiilor aflate în prima linie a schimbărilor climatice, ar trebui să fim capabili să evaluăm riscurile și beneficiile, în special pentru sănătate, cum ar fi bolile transmise de țânțari”, spune acesta.

O echipă de opt cercetători din Statele Unite, Bangladesh, Africa de Sud și Germania a folosit modele climatice pentru a simula cum ar putea arăta transmiterea malariei în scenarii viitoare, cu niveluri medii sau ridicate de încălzire globală, cu și fără geoinginerie.

Modelele identifică ce temperaturi sunt cele mai propice pentru transmiterea malariei de către țânțarul Anopheles și analizează câți oameni trăiesc în zonele în care transmiterea este posibilă.

În ambele scenarii de încălzire medie și înaltă, riscul de malarie se va schimba semnificativ între regiuni; dar în scenariul de încălzire ridicată, simulările au descoperit că un miliard de oameni erau expuși riscului de malarie în lumea geoingineriei.

Potențialul geoingineriei de a reduce riscurile legate de schimbările climatice este tot mai prost înțeles

„Potențialul geoingineriei de a reduce riscurile legate de schimbările climatice este tot mai prost înțeles și ar putea introduce o serie de noi riscuri pentru oameni și ecosisteme”, spune Colin Carlson.

Un alt studiu realizat de London School of Hygiene & Tropical Medicine, publicat în revista Lancet Planetary Health, a ajuns la concluzia că dacă nivelurile de emisii continuă să crească în ritmul actual, efectul asupra temperaturii globale ar putea prelungi anotimpurile de transmitere a bolilor cu mai mult de o lună pentru malarie şi cu patru luni pentru febra Dengue, în următorii 50 de ani.

Cercetătorii au estimat că față de statisticile înregistrate în anii 1970-1999, încă 4,7 miliarde de oameni ar putea fi ameninţaţi de malarie și febră Dengue. Proiecţiile pleacă de la ipoteza unei creşteri a populaţiei cu aproximativ 4,5 miliarde de oameni şi a unei creşteri a temperaturii globale cu 3,7 grade Celsius, până în 2100.