Cearta din Qatar evidențiază din nou tensiunile reprimate subterane dintre producătorii principali conduși de Arabia Saudită și susținuți de SUA, pe de o parte, și Iranul susținut de Rusia pe de alta.

Pe termen scurt, piața vede că posibila escaladare a certei din Qatar afectează negativ petrolul datorită potențialului impact asupra capacității sau voinței producătorilor OPEC și non-OPEC să mențină reducerile curente de producție. Cu toate acestea, un conflict ar deveni fără îndoială un factor pozitiv în piață, iar prima de risc ar reveni ca reacție la temerile că rezervele din regiune ar putea fi întrerupte.

Însă, în această etapă, riscul ca acordul de reducere a producției să se destrame este văzut ca fiind un pericol mai mare decât un conflict ce poate escalada. Lumea este în continuare inundată de petrol, iar pe piață ajung și mai mulți barili.

Săptămâna aceasta, Royal Dutch Shell a anunțat ridicarea restricțiilor de export, valabile de 472 de zile, din câmpul său petrolifer Forcados din Nigeria. Acest lucru ar putea însemna ca acest câmp să crească producția la potențialul său de 250 000 barili pe zi, afirmă specialiștii de la Saxo Bank.

Administrația pentru Energie în raportul lunar „Perspectiva pe termen scurt în domeniul energiei” a ridicat prognoza de producție pentru SUA în 2018 la un record de 10 milioane barili/zi, ceea ce ar depăși recordul anterior de 9,6 milioane barili/zi stabilit în 1970. În această etapă, dată fiind lichidarea recentă, credem că e posibil ca producătorii americani să se chinuie să atingă această țintă datorită scăderii economice. 

Vânzarea anticipată de către producătorii americani a început deja să încetinească, poziția brută short futures deținută de producători scăzând la cel mai mic nivel din ianuarie. Țițeiul WTI cu livrare în 2018 a scăzut cu 14% față de media observată în timpul primului trimestru. Creșterea săptămânală a producției SUA a scăzut la doar 1000 barili/zi în ultimele patru săptămâni în comparație cu o medie de 28000 barili/zi pe parcursul celor trei luni precedente.

 

Combinația dintre temerile cu privire la distrugerea rezervelor, pe măsură ce petrolul de apropie de jumătatea intervalului 40$, cererea în creștere pe măsură ce ne apropiem de trimestrul trei, o perioadă în mod tradițional mai puternică din punct de vedere al cererii și riscul unei escaladări în Orientul Mijlociu va atrage probabil susținere și va reduce riscul de pierderi suplimentare de la nivelurile actuale. 

Țițeiul Brent rămâne vulnerabil sub 50$/baril, dar a reușit să găsească susținere și să sară peste linia tendinței înapoi în august anul trecut. Vânzătorii short nu vor fi probabil satisfăcuți de acest lucru și țintesc în prezent 46.65$/b, minimul din mai sau chiar 44.66$/b, ținta de prelungire, informează raportul Saxo Bank. 

Acordul OPEC: riscuri din cauza situației din Qatar?

O redresare în rândul contractelor futures ale produselor agricole cheie americane a ajutat la compensarea unei noi săptămâni de pierderi mari la produsele din sectorul energetic.

Țițeiul a suferit pierderi pentru a treia săptămână la rând, tensiunile din Orientul Mijlociu nereușind să aducă o susținere. Metalele prețioase au pierdut din câștigurile mari recente pe măsură ce a apărut o tendință de urmărire a profitului înainte de ședința din 14 iunie a Comisiei Federale pentru Piața Deschisă, menționează analiza Saxo Bank.

Petrolul a revenit la niveluri apropiate de pre-OPEC deoarece atenția acordată rezervelor a fost mai importantă decât o criză geopolitică emergentă în Orientul Mijlociu. Inventarele de petrol și combustibil americane au avut un salt surprinzător și au revenit la un maxim pe trei luni, în timp ce producția din Nigeria și Libia s-a îmbunătățit în continuare. Cearta din Qatar a fost văzută până acum ca fiind negativă din punct de vedere al prețului, având un risc de respectare minimă sau chiar rupere a acordului curent de a reduce producția până în martie anul viitor.