Raportările emitenţilor de la BVB publicate până în prezent sunt, în marea lor majoritate, pozitive. Companiile îşi îmbunătăţesc profiturile şi indicatorii financiari, dar nu reuşesc să convingă şi investitorii la bursă.

Economia României a crescut cu 8,6% în primul semestru al anului, după un avans al produsului intern brut (PIB) de 8,9% în cel de-al doilea trimestru al anului, conform declaraţiilor ministrului de finanţe, Varujan Vosganian. Creştere record, fără precedent în istoria post-decembristă. În primele şase luni ale anului trecut, majorarea PIB a fost de 5,8%, iar creşterea economică anuală s-a ridicat la 6%.

Avansul economiei este reflectat cel mai bine de rezultatele financiare ale companiilor. Majoritatea societăţilor listate la bursă şi-au publicat deja indicatorii aferenţi primului semestru şi, cu cåteva excepţii, rezultatele sunt mai bune decåt cele de anul trecut. Economia autohtonă rămåne, cel puţin deocamdată, ferită de problemele care au dus la încetinirea creşterii economice din statele vest-europene.

Printre cele mai substanţiale profituri se găsesc cele anunţate de băncile comerciale, mai puţin Banca Carpatica, dintre băncile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Banca Romånă pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale, a doua bancă din sistem după valoarea activelor, de circa 12 miliarde de euro, a raportat un profit net în valoare de 140,3 milioane euro (515 milioane lei) în primele şase luni. Nivelul este cu 23% mai mare decåt cel din perioada similară a anului trecut. Creşterea profitului brut din exploatare a fost de 30%, ajungånd pånă la 209,7 milioane euro (770 milioane lei), iar rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a ajuns la 32,4%. „Prima jumătate a anului 2008 a fost caracterizată de condiţii de piaţă dificile şi de o concurenţă în creştere, dar BRD s-a adaptat la acest context desfăşurånd acţiuni comerciale adecvate şi continuånd implementarea proiectelor legate de optimizarea instrumentelor informatice şi de dezvoltare a canalelor de distribuţie“, spune Patrick Gelin, preşedinte – director general al băncii. Cotaţia BRD de la bursă, însă, nu a reuşit să urmărească evoluţia rezultatelor financiare. În primele şase luni ale anului, preţul acţiunii BRD a scăzut cu 31%, iar publicarea rezultatelor istorice nu a avut nici un efect pozitiv. La sfårşitul săptămånii trecute, cotaţia BRD a ajuns la 16,9 lei, consemnånd o depreciere de aproape 40% de la începutul anului.

Piaţă ilogică pentru societăţile bancare

121-18011-3031piatadecapital341.jpg

Lipsa de logică a pieţei a putut fi observată foarte uşor şi în cazul Băncii Transilvania. Profitul net al băncii din primul semestru a crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, ajungånd pånă la 111,4 milioane lei. Majorarea cåştigurilor băncii s-a menţinut ridicată, în condiţiile în care profitul este integral operaţional (nu au fost incluse încasările din vånzarea participaţiilor la companiile de asigurări BT Asigurări şi Asiban), iar instituţia a mai deschis 41 de noi unităţi în prima jumătate a anului. Influenţa asupra cotaţiei bursiere a fost, însă, inexistentă. La sfårşitul lunii iunie, acţiunea TLV înregistra o depreciere de aproape 47%, în care era inclusă şi corecţia matematică datorată majorării capitalului social. În a doua parte a anului, însă, scăderea a continuat. În doar două luni, iulie şi august, preţul unei acţiuni TLV a mai coboråt 20%, ajungånd pånă la preţul de 0,3 lei.

Banca Carpatica este, probabil, excepţia care confirmă regula. Cea de-a treia bancă de la bursă a înregistrat cel mai slab rezultat semestrial din ultimii şase ani, cu un profit net de 3,38 milioane lei, în scădere cu peste 50% faţă de primul semestru al anului trecut. De la începutul anului şi pånă la finele săptămånii trecute, cotaţia BCC a pierdut peste 60%.

SNP Petrom, una dintre cele mai mari companii listate la BVB, a reuşit un rezultat foarte bun în primul semestru, însă aşteptările analiştilor erau chiar mai mari. Profitul net a urcat cu 88% faţă de perioada similară a lui 2007, ajungånd pånă la 1,66 miliarde lei, iar profitul operaţional a avansat cu circa 98%, pånă la 1,867 miliarde lei, în condiţiile creşterii cu peste 50% a cifrei de afaceri. „În al doilea trimestru, am înregistrat din nou rezultate îmbunătăţite semnificativ faţă de anul trecut datorită performanţelor operaţionale, favorizate şi de preţurile ridicate la ţiţei. Iar investiţiile realizate au fost cu 74% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut“, spune Mariana Gheorghe, directorul general al companiei. Aşteptările mari ale investitorilor, însă, au făcut ca preţul unei acţiuni SNP să nu fie influenţată pozitiv. În primele şase luni, scăderea SNP a fost de numai 6,8%, dar a continuat şi după publicarea rezultatelor, ajungåndu-se pånă la un minus de 11% la sfårşitul săptămånii trecute.

Cealaltă companie petrolieră importantă, Rompetrol Rafinare, a continuat seria de scădere a profitului. Astfel, cåştigul net din primele şase luni, de 6,7 milioane lei, este cu 61% mai mic decåt rezultatul net din primul semestru al anului trecut, 15,4 milioane lei. Cifra de afaceri, însă, a urcat cu 75%, pånă la 2,29 miliarde lei. Cifrele au fost apropiate de aşteptările investitorilor. După scăderea cotaţiei de 52% din prima jumătate a anului, preţul unei acţiuni RRC nu a mai pierdut decåt 2,8%, ajungånd la o depreciere de 53,2% la sfårşitul săptămånii trecute. În schimb, Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol, a consemnat un profit net de 12,9 milioane lei, în creştere cu 44% faţă de anul trecut. În primul semestru, cotaţia PTR a coboråt aproximativ 31%.

Surprize neplăcute de la Broker Cluj

121-18012-2.jpg

Una dintre surprizele neplăcute pentru investitorii de anul acesta este acţiunea Broker Cluj, o performeră excelentă a anului trecut. Singura casă de brokeraj listată la BVB a încheiat primul semestru cu un profit de 2,6 milioane lei, de aproape opt ori mai mic decåt în perioada similară a lui 2007. Şi cifra de afaceri a companiei a scăzut de la 9,4 milioane lei anul trecut, pånă la şase milioane lei anul acesta. Criza bursieră a afectat puternic brokerul clujean, activele companiei fiind afectate de deprecierea cotaţiilor, iar veniturile fiind substanţial micşorate de reducerea volumului şi valorilor tranzacţionate de clienţii companiei. Titlul BRK a trecut prin două majorări de capital social anul acesta, cotaţia fiind redusă de la 2,69 lei, la finele anului trecut, pånă la 0,685 lei la sfårşitul primului semestru. În iulie şi august, preţul BRK a continuat coborårea, ajungånd la 0,322 lei pe acţiune, adică o scădere de 53% de la sfårşitul lunii iunie şi pånă în prezent. Capitalul social al Broker Cluj este în prezent de 144,7 milioane lei, iar capitalizarea este de 93,2 milioane lei, ceea ce înseamnă că acţiunea se tranzacţionează la un preţ mai mic decåt valoarea nominală.

Revenire pe profit pe Rasdaq

121-18010-3.jpgŞi societăţile listate pe piaţa secundară Rasdaq au înregistrat rezultate pozitive în prima jumătate a anului. Inclusiv Romaero Bucureşti, una dintre companiile cu capitalizare mare şi cu performanţe bune ale evoluţiei din acest an, a trecut pe profit, după ce a consemnat pierderi în perioada similară a anului trecut. În primul semestru, profitul companiei s-a ridicat la 112.000 lei, după pierderi de 4,7 milioane lei anul trecut, în condiţiile unei cifre de afaceri în creştere cu 40%, pånă la 38,9 milioane lei. Cotaţia RORX a crescut cu 24% în primele şase luni, aprecierea pånă în prezent fiind de 42%.

Producătorul de generatoare de aburi Vulcan Bucureşti şi-a majorat, în primul semestru, cifra de afaceri de aproape trei ori, ajungånd pånă la 46,9 milioane lei, reuşind astfel să treacă pe profit. Cåştigul din primele şase luni a fost de 0,85 milioane lei, după ce, în aceeaşi perioadă a anului trecut, pierderile s-au cifrat la 7,1 milioane lei. Preţul unui titlu VULC, care a trecut şi printr-o majorare de capital social anul acesta, a scăzut 58,7% de la începutul anului şi pånă în prezent.

Profitul net al Electromagnetica Bucureşti din primul semestru s-a ridicat la 17,3 milioane lei, de aproape patru ori mai mare decåt în aceeaşi perioadă din 2007, în timp ce cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 68%, pånă la 177 milioane lei. Creşterea consemnată de acţiunea ELMA din acest an este de 11%, pånă la preţul de 0,78 lei pe acţiune. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 263,6 milioane lei, în timp ce capitalul social se ridică la 33,8 milioane lei.

Majorarea sectorului construcţiilor din acest an s-a reflectat şi în rezultatele Cemacon Zalău, a cărei cifră de afaceri a crescut cu 66% în primul semestru, ajungånd pånă la 24,4 milioane lei, pe fondul unei cereri ridicate de blocuri ceramice. Profitul brut anunţat de companie s-a ridicat la 4,2 milioane lei, de două ori mai mare decåt anul trecut. Acţiunea CEON a trecut printr-o operaţiune de splitare anul acesta, acţiunea fiind suspendată între mai şi august, iar valoarea nominală fiind redusă de la 2,5 lei la 0,1 lei. După reintrarea la tranzacţionare din 4 august, preţul CEON a ajuns la 0,4 lei, iar în prezent, cotaţia a urcat pånă la 0,42 lei. Capitalizarea societăţii este de 80,5 milioane lei, iar capitalul social se ridică la 19,17 milioane lei.

121-18009-3031_patrickgelin_34_c.jpg«În prima jumătate a anului, am avut condiţii de piaţă dificile şi concurenţă în creştere.»
Petrick Gelin, preşedinte BRD – Groupe Société Générale

121-18008-3031_marianagheorghe9507.jpg«În al doilea trimestru, am înregistrat din nou rezultate îmbunătăţite semnificativ.»
Mariana Gheorghe, director general SNP Petrom

104,5 miliarde de lei este nivelul la care a ajuns, în momentul de faţă, capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB)

17,60 miliarde de lei este nivelul la care a ajuns, în prezent, capitalizarea pieţei electronice Rasdaq