Ce partide sunt în preferințele românilor la alegerile europarlamentare?

Un nou sondaj de opinie realizat de Avangarde vine cu date privind alegerile europarlamentare din acest an din România. Potrivit datelor, majoritatea românilor (82%) au răspuns că sigur vor vota și doar un procent de 15% nu va vota sau nu este sigur dacă va vota.

Întrebați despre șansele partidelor politice la câștigarea alegerilor europarlamentare din acest an, un procent de 36% consideră că PSD va ocupa primul loc. PNL ocupă poziția secundă cu 15%, iar pe locul trei se află AUR cu 12%. Urmează apoi USR cu 8%, SOS cu 4% și alte partide cu 2%.

În ceea ce privește preferințele la alegerile europarlamentare, un procent de 31% dintre cei chestionați au spus că dacă duminica viitoare ar avea loc ar vota PSD. Liberalii ocupă poziția secundă cu 20% și pe locul trei, la diferență foarte mică se află AUR cu 19%.

Clasamentul preferințelor românilor este completat de USR cu 13%, SOS România cu 8%, UDMR cu 5%, PMP cu 2% și REPER cu 1%. Alte partide au strâns doar 1% în preferințele celor chestionați.

Majoritatea românilor au o părere bună despre UE

O altă întrebare a sondajului se referă la Uniunea Europeană. În acest caz, un procent de doar 8% au o părere foarte bună despre UE și 53% au o părere bună.

Pe de altă parte, 26% dintre cei chestionați au o părere proastă și 7% au o părere foarte proastă despre Uniunea Europeană. Un procent de 6% a ales să nu răspundă acestei întrebări.

Cu toate acestea, majoritatea românilor consideră că viitorul României este în interiorul Uniunii Europene, un procent de 65%. Doar 25% consideră că România nu are ce căuta în UE și 9% nu pot aprecia acest lucru.

Românii au mai fost întrebați și despre intrarea României în Schengen pe cale aeriană și maritimă, dacă aceasta este o reușită sau un eșec. Majoritatea, un procent de 55%, consideră că este un succes și 32% spun că este mai degrabă un eșec. 11% dintre cei chestionați nu pot aprecia acest lucru.

Legat de principalul merit în deblocarea acestei situații referitoare la Schengen, 19% spun că Guvernul a contribuit, iar alți 14% au răspuns Comisia Europeană. Clasamentul este completat de Marcel Ciolacu (13%), diplomația românească (12%), PSD (8%) și președintele României (4%).

Anul 2024 este important pentru România

Referitor la anul 2024, având în vedere că vor avea loc patru tipuri de alegeri, 37% consideră că acest an este foarte important și 50% important. Un procent destul de mic, 7% a răspuns că nu este important sau deloc important (3%).

O altă întrebare a abordat importanța alegerilor din acest an: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. În opinia celor chestionați, alegerile prezidențiale sunt cele mai importante (31%), urmate de parlamentare (26%), locale (23%) și europarlamentare (14%).

Potrivit celor chestionați, o reformă administrativă teritorială este foarte importantă (39%) și oarecum importantă (40%) în România. Pe de altă parte, 8% și 6% consideră că este oarecum neimportantă, respectiv deloc importantă.