Cantitatea de ţiţei din rezerva strategică a Statelor Unite a SUA (SPR) a scăzut cu 5 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 13 mai, arată datele Departamentului Energiei al SUA.

Stocurile la cel mai scăzut nivel din ultimii 35 de ani

Stocurile din rezerva strategică de petrol au scăzut la 538 de milioane de barili, cel mai redus nivel atins din 1987.

Aproximativ 3,9 milioane de barili de țiței au fost introduși pe piață, în timp ce aproximativ 1,1 milioane de barili de țiței au fost scoși pe piață, potrivit datelor.

Președintele Joe Biden a anunțat în martie cea mai mare eliberare de până acum din rezerva de petrol de urgență a SUA, de 1 milion de barili pe zi (bpd) de țiței pentru o perioadă de șase, în încercarea de a reduce prețurile la benzină, care au crescut vertiginos în timpul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Înainte de aceasta, Statele Unite se angajaseră să elibereze 30 de milioane de barili de petrol din SPR în martie și se angajaseră în noiembrie să elibereze 50 de milioane de barili din SPR, transmite Reuters.

Creșteri de 25% pentru prețul petrolului american

Prețul petrolului american a crescut cu aproape 25%, până la aproape 114 dolari pe baril, piețele fiind îngrijorate de o criză a ofertei. Prețurile de vânzare cu amănuntul la benzină și motorină au atins niveluri record în această săptămână, pe măsură ce cererea de carburanți revine aproape de nivelurile anterioare pandemiei, în timp ce capacitatea de rafinare a scăzut.

Eliberarea a 180 de milioane de barili este echivalentă cu aproximativ două zile de cerere globală și a fost a treia oară când Washingtonul a apelat la SPR în cele șase luni anterioare.

Printre câștigătorii ultimei runde de vânzări din SPR se numără Valero Energy Corp, Motiva, Exxon Mobil, Shell, Phillips și Marathon Petroleum Corp.

Cel puțin trei nave care transportau țiței din stocurile de urgență din SUA au navigat spre Europa în luna aprilie, deoarece rafinăriile din această țară se străduiau să înlocuiască livrările de țiței rusesc, potrivit datelor vamale americane, a urmăririi navelor și a unei surse din industrie.