Revin restricțiile în România?! Alexandru Rafila a spus-o clar. Se întâmplă din septembrie

Ministrul Sănătății a declarat luni, 1 august, că masca de protecție va deveni necesară în mijloacele de transport, având în vedere că vor începe școlile, însă spune că această măsură nu va deveni obligatorie.

Alexandru Rafila a mai declarat că nu se poate ca o astfel de măsură să devină obligatorie deoarece țara noastră nu se mai află în perioada stării de alertă. Mai mult decât atât, ministrul a declarat că o astfel de impunere trece de competența Ministerului Sănătății.

Pe de altă parte, oficialul român a vorbit și despre noile variante de vaccin anti-coronavirus, subliniind că acestea ar putea ajunge în România în prima lună din toamnă. El mai spune că este vorba despre două variante de vaccin, acestea acoperind patru dintre noile tulpini ale virusului. Alexandru Rafila mai spune că, momentan, comenzile se află centralizate la Comisia Europeană.

„Sunt două vaccinuri – pe varianta BA1, dar are și efecte pe Ba4 și %, iar al doilea este doar pe BA4 și BA5. Fiecare stat face opțiune pentru unul sau ambele variante. Comisia Europeană lucrează la o centralizare a nevoilor”, a spus ministrul Sănătății la Europa FM.

Ce se întâmplă cu cazurile din septembrie

Ministrul Sănătății a mai fost întrebat dacă România va înregistra un număr mai mare de cazuri începând din septembrie, însă acesta a precizat că la jumătatea lunii august vom intra în etapa de stabilizare a numărului de cazuri.

„Depinde foarte mult dacă în septembrie, când începe școala, folosim masca în mijloacele de transport în comun. Cred că acesta este elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei”, a declarat ministrul Muncii, Alexandru Rafila.

Bilanț COVID-19, 1 august

Ministerul Sănătății a publicat noul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Avem un nou val de infectări raportate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost înregistrate și câteva decese. Cum arată situația din unitățile sanitare și câte teste s-au realizat în ultimele 24 de ore?

Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.202 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 1.123 mai multe față de ziua anterioară. 1.040 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 189 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Referitor la situația din spitale, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.158 cu 254 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 263 persoane, la fel ca în ziua anterioară. Din cei 263 pacienți internați la ATI, 229 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 638 sunt minori, 633 fiind internați în secții, cu 53 mai mulți față de ziua anterioară și 5 la ATI, la fel ca în ziua ziua anterioară.

În ceea ce privește situația deceselor, până luni, 66.011 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 12 decese (8 bărbați și 4 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 12 decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, două la categoria de vârstă 60-69 de ani, trei la categoria de vârstă 70-79 de ani și șase la categoria de vârstă peste 80 de ani.

11 dintre pacienții decedați prezentau comorbidități iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbiditați. Dintre cei 12 pacienți decedați, 3 au fost vaccinați.

Referitor la testare, în ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.209 teste RT-PCR ( 1.539 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 670 la cerere) și 12.666 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.315.556 teste RT-PCR și 10.753.795 teste rapide antigenice, arată Ministerul Sănătății.