‘Având în vedere că etalonul aur determină oferta de bani, banca centrală nu poate utiliza politica monetară pentru a stabiliza economia. În cadrul unui etalon aur standard, oferta monetar creşte şi dobânzile scad într-o perioadă de activitate economică puternică, astfel că este exact invers de ceea ce ar face astăzi în mod normal o bancă centrală’, a spus Bernanke într-o conferinţă publică organizată la George Washington University.
SUA au renunţat la etalonul aur în 1971, iar Ben Bernanke a explicat că acest etalon creează o risipă enormă de resurse. ‘Pentru a avea un etalon aur, trebuie să mergi în Africa de Sud sau în altă parte să extragi tone de aur pe care să le muţi la New York pentru a le depune în subsolul Federal Reserve Bank of New York’ a declarat Bernanke, adăugând că etalonul aur nu a împiedicat apariţia unor panici financiare frecvente. Ţările care utilizează etalonul aur trebuie să menţină un curs de schimb fix, ceea ce face mai uşor ca politicile proaste dintr-o ţară să se extindă la alte ţări care utilizează etalonul aur, a subliniat Ben Bernanke.
În ultima vreme au apărut voci care, în frunte cu candidatul republican la preşedinţia SUA, Ron Paul, au susţinut închiderea Băncii Centrale a SUA şi revenirea la etalonul aur, în conformitate cu care fiecare dolar emis ar trebui acoperit de o rezervă echivalentă de aur. O parte din criticii Fed susţin că politica sa monetară ultra-relaxantă, dobânda overnight zero şi achiziţii de bonduri în valoare de 2.300 miliarde de dolari, deschidea calea pentru o inflaţie în viitor.
În schimb, Ben Bernanke a subliniat necesitatea existenţei unei bănci centrale. ‘Un lucru pe care oamenii nu îl apreciază este că o bancă centrală nu este o descoperire recentă. Astfel de instituţii au fost înfiinţate cu mult timp în urmă’, a afirmat Ben Bernanke, citând cazul Băncii Centrale a Suediei care a fost înfiinţată în secolul 17.
De la preluarea funcţiei de preşedinte al Fed în 2006, Ben Bernanke a adoptat mai multe măsuri pentru a face activitatea Băncii Centrale a SUA mai transparentă, inclusiv prin organizarea de conferinţe de presă trimestriale şi publicarea estimărilor Fed cu privire la evoluţia viitoare a dobânzilor.
SURSA: Agerpres