Anul 2008 a fost unul plin de evenimente notabile in viata economica, pe care cu siguranta istoria le va consemna. Cuvinte precum „criza”, „faliment”, „concedieri”, „reduceri”, „inchideri”, „plan de salvare” au fost intens folosite si, pentru prima oara in ultimii 50 de ani,  insusi capitalismul ca sistem economic a fost sub semnul intrebarii. Romanii au simtit pe pielea lor efectele nocive ale globalizarii, de la declinul pietii imobiliare pana la criza finaciara globala. Citeste mai jos momentele care au marcat anul economic 2008.

 

 

Iulie

 

Anul acesta pretul petrolului a zburat din record in record. Fie ca a stabilit recorduri de maxim, fie recorduri de minim, petrolul nu a incetat sa ne ingrijoreze.

In luna iulie, mai exact in ziua de 11, pretul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din toate timpurile: 147,27 de dolari. Dupa aceasta zi, pretul titeiului a inceput sa scada pana la un nivel pe care niciun analist nu si l-ar fi putut imagina.

Pe plan intern, luna iulie a insemnat lansarea celui de-al doilea „face-lift” al Daciei Logan, eveniment ce are loc la 4 ani dupa lansarea primului model Dacia Logan. Noul model a venit cu noua sigla Dacia, pe care o gasim si pe modelul Sandero lansat in luna iunie.

 

 

August

 

Dupa ce pe 11 iulie producatorul de echipamente electronice si IT Apple a lansat cea de-a doua generatie a smartphone-ului iPhone 3G, pe pietele din 22 de tari, la finele lunii august acesta a ajuns si in Romania.

 

Noul model de la Apple a fost pus in vanzare de catre operatorul telecom Orange cu un pret cuprins intre 179 si 489 de euro, in functie de model si tipul de abonament.

 

Tot in luna august insa Apple a atras o serie de comentarii, dupa ce in presa internationala au aparut informatii conform carora in Marea Britanie si Polonia noul model iPhone 3G era promovat prin strategii incorecte. Astfel, in Marea Britanie reclamele la noul produs indicau ca aparatul poate deschide toate paginile de Internet. Autoritatea penstru Standarde in Advertising (ASA) din Marea Britanie a decis retragerea spotului publicitar dupa ce a constatat ca nu pot fi deschise paginile ce au continut in format Flash. In acelasi timp, in Polonia, operatorul de telefonie mobila Orange a recunoscut ca a platit figuranti care sa formeze cozi false in fata magazinelor care comercializau terminalul iPhone.

 

Luna august a fost zguduita si de anuntul celor trei mari producatori auto din SUA, General Motors (GM) Ford si Chrysler, care mizau pe obtinerea unui imprumut guvernamental de pana la 50 miliarde de dolari, pentru a „supravietui uneia dintre cele mai negre perioade”. Cele trei companii au anuntat ca ajutorul le va grabi productia unor vehicule cu consum redus de carburanti si implicit sa reduca dependenta SUA de petrol.

 

In acceasi luna si Royal Bank of Scotland (RBS) a venit cu o veste proasta. Banca britanica a afisat cea mai mare mare pierdere din istoria sectorului bancar britanic, 1-1,7 miliarde de lire (1,2/2,1 miliarde euro),  inainte de impozitare.

 

 

Septembrie

 

 

La inceputul lunii septembrie, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat ca ofera companiei Ford, actionarul majoritar al Automobile Craiova, un ajutor de stat de 143 milioane euro, din care 17,5 milioane euro in acest an.

 

Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta al MEF, banii vor fi alocati esalonat, in perioada 2008-2012, in schimbul acordarii acestor fonduri, Ford avand obligatia sa realizeze investitii de 172 milioane de euro la uzina de autovehicule si investitii de cinci milioane euro la uzina de motoare.

 

Pe de alta parte, Renault Technologie Roumanie, subsidiara a grupului Renault, a inaugurat, la 18 septembrie, Centrul Tehnic de la Titu. Aici urmeaza sa fie testate o parte din testele pentru vehicule si organe mecanice concepute de birourile de proiectare ale grupului Renault.

 

 

Octombrie

 

Luna octombrie a fost una in care criza s-a adancit. Statele europene au dorit sa intareasca increderea cetatenilor in banci si au majorat plafonul maxim de garantare. Marea Britanie a marit de la 35.000 lire la 50.000 lire. ING, care activeaza si in Romania, a majorat plafonul de la 50.000 euro la 100.000 euro, in conformitate cu prevederile legislatiei olandeze.

 

Valul concedierilor din marile companii de la nivel global continua, UBS a anuntat ca va concedia 2.000 de angajati, Volvo va concedia 1.400 de angajati in Europa, iar Barclays da afara 3.000 de angajati. De asemenea, gigantul eBay concediaza 10% din angajati. PepsiCo anunta ca va ramane fata 3.300 de angajati.

 

Planul Paulson de salvare a fost adoptat de Senatul SUA chiar la inceputul lunii. Liderii Uniunii Europene aplauda planul american si anunta ca ar putea crea un plan european similar. Tarile UE incep sa fie afectat de recesiune, Franta si Marea Britanie anuntand inca un trimestru de contractie economica, iar Irlanda se teme pentru evolutia economiei sale din urmatorii doi ani. Nationalizarea sectorului bancar continua, operatiunile bancii Fortis sunt preluate de statul olandez, iar Islanda preia Landsbanki. Dupa succesul inregistrat cu preluarea Northern Rock, statul britanic preia controlul bancilor RBS si HBOS, si sustinand financiar alte banci.

 

Criza atinge si tarile emergente ale Europei Centrale si de Est, Ungaria fiind prima lovita. In Romania, guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara ca sistemul nostru bancar este suficient de solid.

 

In domeniul vietii companiilor, Voestalpine anunta in octombrie ca planul de constructie a unei otelarii in regiunea Marii Negre include si Romania. Investitia urma sa fie de 5 miliarde de euro, dar austriecii au amanat-o in final, acuzand faptul ca anul 2009 nu va fi unul bun pentru investitii noi. In SUA, Wells Fargo profita de oportunitatea de piata si anunta intentia de a cumpara rivalul Wachovia pentru 15,1 miliarde dolari. Lehman Brothers este dezmembrata bucata cu bucata, in octombrie Nomura preia diviza indiana. Merg bine companiile din domeniul energetic, americanii de la Chevron anunta venituri record, iar KazMunaiGaz, care detine controlul Rompetrol, are incasari duble fata de perioada similara a anului trecut.

 

In domeniul auto, in octombrie s-a tinut la Paris Salon Mondial de l’Automobile si o alta manifestare similara la Los Angeles. Intre timp, agonia gigantilor din domeniu se adanceste, Daimler concediind 3.500 de angajati, iar General Motors cauta asiduu solutii de salvare.

 

Pe piata de capital, bursele europene si asiatice au inregistrat scaderi consistente, uneori cu opriri temporare ale tranzactionarilor. In Japonia de exemplu, indicele Nikkei a atins cele mai scazute valori din ultimii 20 de ani.

 

In octombrie, euro s-a apropiat de pragul psihologic de 4 lei, fara a-l depasi insa. Petrolul si-a continuat descresterea, incepand luna peste 80 de dolari si incheind-o mult sub 70 de dolari.

 

 

Noiembrie

 

 

Reperele economice ale lunii noiembrie sunt, pe plan intern, scaderea ratingului de tara al Romaniei de catre agentia de evaluare Fitch, precum si anuntul Kraft Food ca va inchide fabrica de la Brasov, parasind Romania. Pe plan extern, reperele cele mai importante sunt intrarea in recesiune a doua dintre cele mai puternice economii ale lumii, respectiv Germania si Japonia. De asemenea, trebuie trecute in revista alegerile din Statele Unite si Romania.

 

Cea de-a doua mare economie mondiala, respectiv cea nipona a intrat oficial in recesiune, dupa ce raporturile oficiale privind cresterea sa economica arata ca in cel de-al treilea trimestru PIB-ul Japoniei s-a redus cu 0,1% fata de trimestrul al doilea, cand PIB-ul inregistrase deja o scadere de 0,9%.

 

Aceasta recesiune este prima din ultimii 7 ani. In 2001, economia japoneza a mai cunoscut o perioada de recesiune.

 

Statisticile aratau ca majoritatea companiilor japoneze au inceput sa stranga cureaua, evitand sa construiasca noi puncte de productie sau intarziind cu livrarea de noi produse, in mod special din cauza cererii scazute de pe piata Statelor Unite, care sunt principalul client al exporturilor nipone.

 

Estimarile privind recesiunea economica din Germania s-au confirmat la inceputul lunii noiembrie. Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere si in al treilea trimestru, dupa ce cunoscuse o prima scadere in trimestrul al doilea. Astfel, conform datelor Biroului Federal de Statistica din Germania, in cel de-al treilea trimestru PIB-ul german a inregistrat o contractare de 0,5%, dupa ce in al doilea trimestru se depreciase cu 0,4%.

 

 

Kraft Foods Inc. si-a anuntat, la data de 12 nov. 2008, intentia de a inchide fabrica de ciocolata din Brasov, Romania, pana la sfarsitul anului 2009 si de a consolida productia in alte unitati Kraft, in primul rand in Bulgaria. Acest lucru va atrage disponibilizarea a 440 de angajati.

 

 

Dupa anuntul Standard & Poor’s, de la sfarsitul lunii octombrie privind reducerea cu doua trepte a ratingului Romaniei, la data de 10 nov. o decizie similara a fost luata si de catre agentia de evaluare financiara Fitch Rating care a coborat ratingul tarii noastre de la BBB la BB+.

 

Alegerile din 2008 din Statele Unite au adus o premiera absoluta, respectiv alegerea in cea mai inalta functie a unei persoane de culoare, respectiv Barack Obama.

 

Tot in noiembrie au avut loc alegeri si in Romania. Legat de acest lucru poate fi remarcata „aerisirea” scenei politice prin scaderea numarului partidelor parlamentare odata cu iesirea de pe esicherul politic a Partidului Romania Mare.

 

Toodata, alegerile din 30 noiembrie au marcat, de asemenea, alte doua premiere, respectiv aplicarea votului uninominal si faptul ca alegerile parlamentare nu s-au mai desfasurat in acelasi timp cu alegerile prezidentiale.

 

 

Decembrie

 

In luna cadourilor romanii au primit „cadou” un guvern nou. Dupa ce primul premier desemnat Theodor Stolojan a renuntat la functia propusa, cel de-al doilea premier desemnat, Emil Boc, a format un nou cabinet si a propus un program de guvernare.

Astfel, Emil Boc devine al 12-lea premier de dupa perioada comunista si, in total, al 70-lea premier roman din 1859 pana in prezent. Primele decizii ale noului guvern au vizat reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar, precum si plafonarea alocatiei pentru tinerele mame.

 

Citeste si:

Retrospectiva economică a anului 2008 (I)