Cinci milioane de pini, 50.000 de măslini şi 5.000 de locuitori. Cea mai verde insulă din Marea Egee, un paradis cu peisaje asemănătoare celor tropicale, va avea de anul viitor printre administratori unul dintre cei mai experimentaţi bancheri greci, doctor în economie şi fost profesor universitar în SUA.

De la active de aproape două miliarde de euro administrate la banca din România, la un buget local care alocă pentru proiecte de infrastructură doar 20 milioane de euro. Cam cât a luat Bancpost într-un singur împrumut de la BEI pentru a finanţa proiecte ale IMM-urilor şi autorităţilor locale. „Banii sunt mult mai puţini, dar provocarea este cu totul diferită pe insula Skopelos. Acolo m-am şi născut“, spune George Michelis, director general al Bancpost. Numit şi în funcţia de CEO în 2004, când a acceptat să îşi amâne proiecte personale pentru a restructura banca deţinută de grupul elen EFG, Michelis (56 de ani) a decis să îşi încheie activitatea în instituţie pentru a face lucruri pe care şi le dorea de mult: „după 21 de ani de venit la bancă în fiecare zi, nu mă pensionez, dar voi avea timp pentru ceea ce îmi place şi am neglijat până acum“. Retragerea pe o insulă exotică, decizie la îndemâna oricărui CEO după o viaţă în sistemul bancar, iese din tipare în cazul şefului Bancpost. Într-un peisaj schimbat, se va ocupa, mult mai relaxat, ce-i drept, tot de proiecte: „sunt membru în Consiliul Local din Skopelos. Îmi voi folosi experienţa pentru a ajuta autorităţile de acolo. La nivel local, banii sunt puţini şi nu există suficientă experienţă pentru a-i folosi eficient“.

Paradis vara, probleme iarna

Problemele insulei pe care o vizitează în unele weekenduri le ştie deja. Sunt necesare lucrări de infrastructură, pentru canalizare sau pentru gestionarea gunoiului şi deşeurilor. În relaţia cu companiile de construcţii plătite din fondurile publice, nu ar strica mai multe îmbunătăţiri. Dacă vara este un paradis, iarna apar probleme serioase pe insulă, pentru că în acea zonă ninge şi sunt vânturi puternice. „În unele zile, bărcile nu pot opri în port şi sunt necesare lucrări de infrastructură pentru a remedia acest neajuns. Apar probleme şi în sistemul medical. Vara, locuitorii se pot deplasa uşor pentru a fi trataţi, dar iarna nu mai pot părăsi insula dacă sunt condiţii meteo proaste“, spune Michelis. Crede că este nevoie şi de lobby pe lângă autorităţile elene centrale, care ar trebui să sprijine, la rândul lor, câteva proiecte.
„Obişnuiam oricum să îmi petrec unele weekenduri pe insulă… acum mi le voi petrece pe toate“, se bucură directorul general al Bancpost. Spre deosebire de funcţia în bancă, cea din administraţia publică îi va lăsa timp pentru multe alte lucruri. „Am o propunere şi de la un muzeu din Grecia, al cărui nume nu îl pot dezvălui deocamdată. Încă nu am luat o decizie, dar mi se pare o idee atractivă“. O implicare va fi păstrată şi în cadrul grupului EFG, în condiţii pe care încă nu le-a stabilit. Nu se gândeşte, însă, să revină şi la catedră cu normă întreagă, ca profesor de economie. Nu numai pentru că i-ar ocupa mare parte din timp, dar şi pentru că sistemul de învăţământ elen are încă multe probleme şi este departe de standardele celui american în care a profesat până în 1984. „Sunt prea bătrân. Să predau doar un curs la universitate în Atena… aş putea accepta“.
Marquez şi muzică bizantină

În rest, viaţa personală îi va ocupa tot timpul. Este bucuros că va regăsi Grecia, după doi ani în care aproape a rupt legăturile. Soţia s-a mutat în România după ce a fost numit director general al Bancpost, aici au stat aproape tot timpul, şi crede că pentru doi ani a fost singurul expat grec care nu a avut abonament la televiziunile din ţara natală. Revenirea şi-o va face în forţă, pentru că va avea de pregătit nu una, ci două nunţi „à la grec“. Anul viitor i se căsătoresc ambii copii, tot în Skopelos.
Lucruri care îţi plac dar pentru care programul de director general al unei bănci nu îţi lasă prea mult timp sunt multe. Dintre cele pe care retragerea din sistemul bancar i le va permite, George Michelis spune că cea mai mare plăcere i-o va aduce literatura. Se va dedica autorilor sud-americani, favoriţi de departe, şi romancierilor contemporani greci. {i cum Grecia înseamnă şi muzică, nu îi va lipsi nici aşa ceva. Mai ales că este o pasiune mai veche, în tinereţe cântând în corul bisericii greceşti. „Cânt la chitară, cânt şi muzică bizantină… voi avea mult timp de acum încolo“. În Skopelos va avea şi unde, în orăşelul principal de pe insulă existând nu mai puţin de 120 de mici biserici bizantine, pierdute printre străzi în trepte pe care nu circulă nicio maşină şi printre case albe cu acoperiş de teracotă. 

George Michelis Curricullum Vitae

NĂSCUT: 22 februarie 1950, la Skopelos, în Grecia. Căsătorit, doi copii

STUDII:
• 1980: Doctor în Economie, Northest University, Boston, SUA
• 1975: Master în Economie, Boston College, SUA
• 1973: Licenţiat în Economie, Universitatea din Massachutes, Boston, SUA

CARIERĂ BANCARĂ
• 2004-prezent: Bancpost, director general
• 1996-2004: Banca Comercială a Greciei, general manager şi vicepreşedinte al Consiliului de Conducere
• 1994-1996: Business consultant
• 1990-1994: Egnatia Bank, membru fondator şi vicepreşedinte
• 1989-1990: Banca Comercială a Greciei, general manager
• 1986-1989: Banca Comercială a Greciei, consilier managerial, strategic planing
• 1984-1986: Banca Comercială a Greciei, analist economic

CARIERĂ UNIVERSITARĂ
• 1980-1984: Profesor asistent la Regis College, Departamentul de Economie, Weston, SUA
• 1979-1980: Lector, Bentley College, Departamentul de Economie, SUA